CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Nem is gondoltak rá

Mt 24,37-44 Mert mint Noé napjai, olyan lesz az Emberfiának eljövetele is. Mert amint a vízözön előtti napokban csak ettek és ittak, nősültek és férjhez mentek, egészen addig a napig, amelyen Noé bement a bárkába [Ter 7,7], és nem is gondoltak rá, amíg el nem jött a vízözön és el nem ragadta mindnyájukat: így lesz az Emberfia eljövetele is. Ha akkor ketten a szántóföldön lesznek, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. S ha két asszony őröl malommal, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Legyetek tehát éberek, mert nem tudjátok, mely napon jön el Uratok. Azt pedig értsétek meg, hogy ha tudná a házigazda, melyik őrváltáskor jön a tolvaj, ébren volna és nem engedné betörni a házába. Legyetek tehát készen ti is, mert amelyik órában nem gondoljátok, eljön az Emberfia.

A modern nagyvállalatok és fejvadász cégek szívesen alkalmaznak különböző nevű, többé-kevésbé standardizált pszichológiai teszteket az alkalmazandó (már alkalmazott) személyek identifikálására és - mondhatni - további sorsának meghatározására. Az átlag, a csőlátó minden gyanú nélkül megy be, teszi a guillotin alá a fejét, s utána még nagyon sokáig nem érti, miért is nem úgy alakult a pályafutása, mint ahogyan szerette volna. A teszt eredménye, a munkavállaló jellemzése jelentősen megkönnyíti a személyzetis részére a nagy tömeg mozgatását és alkalmazását.Ő is természetesen már új és angol névvel büszkélkedhet 18 éve. Ha máshonnan nem, de táblázatból tudja, hogy bizonyos típusok alkalmasabbak, bizonyosak pedig egyáltalán nem az adott munkakör betöltésére.
A delikvens pedig utána, ha rájön arra, mennyire nem kongruál a személyi tesztje a munkakörével, kétségbeesetten keresi a módszert, amivel személyiségét megváltoztathatná, alkalmasabbá válhatna. Kétségtelen, hogy bizonyos személyiségjegyek elfedhetők, tompíthatók és "titkosíthatók", mások kevésbé, az ember azonban ember marad, potenciális kiajánlható munkaerő úgy, ahogyan van, és a legjobb fejvadászok szerint is felesleges pénzkidobás minden alapvető változtatásra való törekvés. A cég ezt tanácsolhatja, de ebbe pénzt nem fektet.
Ezt tapasztaljuk az érettségi-találkozók egyre nagyobb számmal jelzett eseményein. Keresztény szemmel csaknem ugyanezt kell vallanunk, azt a "csekélységet" kivéve, hogy Istennél semmi sem lehetetlen. Az átlag "teszteredmények" azonban - az advent első vasárnapi evangélium alapján biztosan állítható - nem sokat változtak alapjaikban Máté kora óta. Az anyag, az emberi "bázis-matéria" változatlan. A tudatlan emberek többsége nem is gondol rá, hogy az a világra fókuszált tekintet, melyet a fények és üzleti érdekek színes reklámkavalkádja igencsak el tud téríteni, nem azt mutatja, amit néznie kellene. Nem a hosszútávú létre, a vízözön megúszására, nem a túlélésre, a "felvétetésre" gondol, hanem megmarad, leragad az evilági tennivalóknál, melyek hol abszurdak, hol kevésbé azok, de nem a lényegre koncentrálnak a keresztény szemlélet szerint.
A szemléletek harca végleg akkor dől el - természeténél fogva -, amikor már nincs itt a levonható tanulság lehetősége, s a választás az új generációban előlről indul. Máté evangéliuma, melyet az új egyházi év első vasárnapján olvasunk, egy kiterjedtebb, szélesebb látásmódot, idegen szóval eszkatologikus szemléletet kínál, immár 2000 éve. Kínálja ezt a változtatás lehetőségével és a segítségadás felkínálásával. Ha arra gondolok, hogy a munkaerőpiac kitaszítottjai mennyire kapva kapnának evilági adaptálásán, akkor ennek nem is szabadna évről évre újból előfordulnia. Persze segítség nélkül, "alapból", más nem jön ki belőlünk. Sokszor marad a vízözön és a tolvaj. De most legalább a definitív és eszkatologikus jelzőt meg lehetne tanulni.
Igen, csak ennyit akartam mondani, minden modern fogalmunk által is támogatottan: itt az idő!
- DI -



2007. december 01., szombat 19:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület