CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Civil fórumot tartottak a Városházán

A városvezetés kiemelt feladatának tekinti a civil szervezetekkel való szoros együttműködést, és szélesebb körben történő bevonásukat a város közéletébe.

Ezért fordulópontnak számít a mai első alkalommal összehívott civil fórum, amellyel a városnak az a célja, hogy egy olyan párbeszédet kezdeményezzen, amely során megtörténik a kapcsolatfelvétel, és kiépülhet az a szoros együttműködés, továbbá kialakulhat az a rendszer és forma, amellyel jobban bevonhatóbbak lesznek a civil szervezetek a közösségek életét meghatározó döntésekbe és a közösségi ügyek gyakorlásába.

A fórumon dr. Fodor Tamás polgármesterrel együtt jelen voltak Abdai Géza, Havas András és dr. Simon István alpolgármesterek is.

Annál is inkább fontos ez, mert Sopron a civil szervezetek számát tekintve, az 100 lakosra vetített adatok szerint az országos élmezőnyben van. A közel 400 bejegyzett soproni civil szervezet szinte az élet minden területét lefedi. Ezért fontos annak a szakmai potenciálnak a kihasználása, illetve aktívvá tétele, amely a civil szervezetekben rejlik, és amely több esetben az állami, illetve önkormányzati feladatok átvállalását jelenti.

Ezért a civil szervezetekkel kapcsolatban alpolgármesteri szintű feladatellátást határoztak meg, és a polgármesteri irodán belül civil kapcsolatok referense is segíti majd a közös munkát.

A város súlyos eladósodása ellenére a költségvetésben fent szeretné tartanai az eddigi támogatási rendszert, ugyanakkor egy, a civil szervezetek számára elérhető pályázati alap létrehozását is tervezik, amely a pályázati önrész biztosítását segítené – mondta el dr. Fodor Tamás polgármester.

A 2008. év költségvetése tervezésénél a városvezetés minden lehetőséget megvizsgál, hogy milyen módon tudják segíteni a szervezetek működését, mert a jól működő civil szféra a helyi demokrácia alapja., egy sikeres önkormányzati működés záloga – fejtette ki dr. Fodor Tamás a fórumon, amelyet igen élénk érdeklődés és részvétel jellemzett. Az önkormányzat várja a civil szervezetek jelzéseit, javaslatait, véleményét, ötleteit.

Az önkormányzatokat sújtó megszorító intézkedések között, a városvezetés határozott szándéka, hogy lehetőségei szerint anyagi támogatásban is részesítse a civil szervezeteket.

A jövőbeli együttműködésről dr. Fodor Tamás elmondta: Évente legalább egy alkalommal városi civil fórumot fognak szervezni., vagy akár alacsonyabb szinten évente több alkalommal is egy-egy szakterülethez kapcsolódó koncepcionális vagy stratégiai kérdésekben, pl. szociális ellátó rendszer, településrendezési, vagy oktatási témákban, vagy igény szerint ad hoc jellegű tanácskozást.

Ehhez szükségük van egy naprakész nyilvántartásra egy jól kiépített információs rendszerre, akár egy civil központon keresztül. Továbbra is fent kívánják tartani a HÉT és a Szociális Kerekasztal fórumokat.

Dr. Simon István alpolgármester kifejtette: az új városvezetés, új, polgári szemlélettel irányítja a várost, és ennek több nyoma is látszik. Míg a politikai szándékot a pártok jelenítik meg, addig a Sopronban működő, több mint 400 civil szervezet segít a társadalom problémafeltárásában, a megoldáskeresésben, a közösségi érdekképviseletben olyan területen, amelyet a politika nem tud helyettesíteni. Az egyén közösséghez való tartozása annál szorosabb, illetve a közösség helye a helyi közéletben annál jobb, a problémák megoldása annál hatékonyabb, minél szorosabb a civil szférán belüli, illetve a politika irányába működő kapcsolatrendszer. Ezért a város és a helyi társadalom, közélet elsődleges érdeke a találkozók rendszeressé tétele – fejtette ki az alpolgármester.

A fórumon több értékes hozzászólás és vélemény hangzott el, amelyek között a rendezvények időpontjainak egyeztetése, az egyesületek alapításának illetve működését szabályozó jogszabályok módosítása, az önkormányzat által üzemeltetett szerveren való tárhelybiztosítás, az együttműködés szorosabbá tételének módozatai is szerepeltek.
(sopron.hu)



2007. december 03., hétfő 21:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület