CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A puszta szójátékon túl

Mt 3,1-12 Azokban a napokban eljött Keresztelő János, és hirdette Júdea pusztájában: ,,Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa.'' Ő az, akiről Izajás próféta beszél: ,,A pusztában kiáltónak szava: ,,Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit'''' [Iz 40,3]. Jánosnak teveszőrből volt az öltözete és bőröv a csípője körül, az étele pedig sáska volt és vadméz. Akkor kiment hozzá Jeruzsálem, az egész Júdea és a Jordán egész környéke. Megkeresztelte őket a Jordán folyóban, és megvallották bűneiket. Amikor pedig látta, hogy a farizeusok és a szaddúceusok közül sokan jönnek, hogy felvegyék a keresztségét, ezt mondta nekik: ,,Viperák fajzata! Ki tanított titeket menekülni a jövendő haragtól? Teremjétek hát a megtérés méltó gyümölcsét. És ne gondoljátok, hogy azt mondhatjátok magatokban: ,,Ábrahám a mi atyánk''. Mert mondom nektek, hogy ezekből a kövekből is képes az Isten fiakat támasztani Ábrahámnak. A fejsze már a fák gyökerén van. Minden fát ugyanis, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak és tűzre vetnek. Én vízzel keresztellek titeket a megtérésre, de aki utánam jön, erősebb nálam: a saruit sem vagyok méltó hordozni. Ő Szentlélekkel és tűzzel fog megkeresztelni titeket. Szórólapátja a kezében van már, és meg fogja tisztítani szérűjét: összegyűjti búzáját a magtárba, a pelyvát pedig olthatatlan tűzzel elégeti.''

Hogyan gondolta Izajás? A rettenetes szavak mestere, Isten gondolatainak tolmácsolója nyilván nem a magyar fordítás nyelvi finomságain és játékra való alkalmasságán törte a fejét, amikor a ,,A pusztában kiáltónak szaváról" beszélt. Keserű tapasztalataitól nem eshetett volna messzire a nyelvi játék gondolata, mely csupán egyetlen betűt elvéve az idézetből akár pusztába kiáltott szóról szólhatott volna.
Egyáltalán: mitől lehet megvédeni az embert? Amikor például csupán a karácsony fényéért egy harmaddal több hitellel terheli meg magát évről évre. Amikor ugyanekkor, ezzel párhuzamosan az előrejelzések a fizetőképes kereslet gazdasági alapjának csökkenéséről szólnak, most már mindkét parlamenti oldalon?
Ha Máté szóhasználatától és szándékától el is kell tekintenünk, amikor már a személyeskedés határát súroló támadást intéz a két zsidó társadalmi réteg ellen, azt nem tagadhatjuk, hogy az utolsó próféta, akit Jézus is minden ember között nagyon sokra tartott, időtállóan prédikált, nem szálltak el szavai sem a múltban sem az aktualitásvesztés ködében.
Amikor a saját értékrendünket összehasonlítjuk Jézuséval, vajon ki áll elől, ki a példakép? Kérdés ez még akkor is, ha a Mester egyetlen szóval sem mondta: ti is úgy tegyetek, ahogyan Ő.
Már az ünnepi előkészületekből is láthatjuk, hogy gyávák vagyunk mi az igazi változásokhoz, aligha merjük vállalni a személyreszabottságot. Ez így van még akkor is, ha ezzel azt a rendkívül egyedi, specifikus, milliárdok közül is teljesen egyénre szabott isteni tervet hagyjuk veszni, amit az Úr sejtjeinkbe, génjeinkbe álmodott, őssejtjeinkkel és minden körülménmyeinkkel együtt. A felfoghatatlan komplexben a csak sejthető nagyon egyénit, nagyon ránk méretezettet, ami nélkül nem olyan a világ. Pedig a Keresztelő példáján keresztül erről szól ez az ünnep.
Ennek a vállalásától válik olyanná a Föld, amelyen érdemes élni, mert Jézus éppen a Karácsonyban vállalta azt a csak Rá "tervezett" akaratot, amitől többé kevésbé mindannyian messze járunk, amiért annyira aktuális a Keresztelő szózata Adventben.
- DI -



2007. december 08., szombat 22:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület