CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 11., szombat, Ferenc, Adolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Harkai ünnepség az 1921. évi népszavazás évfordulóján

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő külön is megköszönte a harkaiaknak, hogy évről évre rendíthetetlen hűséggel emlékeznek a népszavazás évfordulójára

Az 1921. évi népszavazás 86. évfordulóján Harkán a Polgármester Hivatali előtti Hűség-emlékműnél tartottak ünnepi megemlékezést. A helyi általános iskola diákjai mellett fellépett a Harkai Vadrózsa Énekkar és az Irodalmi Színpad tagjai. Díszőrséget a Soproni hagyományőrző Egyesület tagjai álltak. Gondolatait a település evangélikus lelkésze mondta el.

Szabó Károly polgármester a népszavazás jelentőségét méltatta, szólva annak lehetséges okairól, hogy az 1921. december 16-án Harkán tartott voksolás eredménye hogyan alakult. hangsúlyozta: a Harkán, 1896-ban állított millenniumi emlékmű és az 1990 évi népszavazás mindenképpen bebizonyította a településnek a magyarságához iránti hűségét.


Az ünnepségen, amelyen Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és a helyi képviselőtestület megkoszorúzta a népszavazásnak emléket állító Hűség-emlékművet, ünnepi beszédet Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője mondott.

,,A nyugati végeken élők döntése, hogy nem veszítették el bizalmukat és hitüket, s hogy ezért győztek a szenvedések és megpróbáltatások óráiban: tanulság, amelyet nem csak a város és a vármegye közönsége, hanem az egész ország meríthet a soproni népszavazás tettéből.”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Egybegyűltek!

Az idézett sorok a Soproni és Sopron környéki népszavazás 10. évfordulóján születtek, 1931-ben.

Szerzője ifjabb Krug Lajos, aki az esemény tanújaként társszerzője egy olyan korabeli kiadványnak, amelyben gróf Bethlen István, Magyarország egykori miniszterelnöke, a szintén kortanú államférfi a következőképpen fogalmaz: ,,Sopron és környéke hűségének megnyilatkozása – tíz évvel ezelőtt – a magyar nemzet újabbkori történelmének egyik legjelentősebb fordulata volt.

Ez a vidék csak talpalatnyi visszaszerzett föld, de szent – polgárainak férfias tettereje és a legnagyobb hazafiúi erény által.

A lelkek tántoríthatatlansága azonban többet jelentett abban az időben, mint más századok fegyverrel vívott csatáiban, bármely fényes példája a hazaszeretetnek.

Itt testvéreink elhagyatva a veszély és üldöztetés pillanatában helyt állottak önmagukért és helyt állottak egy szétszaggatott országért, amelynek teste még ma is a trianoni béke ütötte sebektől vérzik.”

Az egykori miniszterelnök értékelése a Sopron és Sopron környéki nyolc településének döntéséről nemcsak dokumentumértékénél fogva érdekes és tanulságos. Egyben rávilágít arra is, hogy a jelentős történelmi események egyszerre táplálkoznak a múlt értékeiből, és egyszerre mutatnak a jövőbe. Így válhatnak ünneppé.
Hiszen az ünnep lényege abban van, hogy a múltból hozott maradandóra, azaz az értékre alapozva mutat irányt a jövőre nézve. Ezért jövőképe, helyes jövőszemlélete csak annak lehet, aki a múlt értékeit becsülni tudja, és azt a jelenre, de még inkább a jövőre fogja vonatkoztatni.

A jövőt szolgálta-e, és miképpen a népszavazás? – tehetjük fel a kérdést. A kérdést, amely azért fogalmazódik meg, mert mi, az 1921-et követő kor történelmének ismeretében tudjuk, hogy nehéz, embert- és nemzetet-próbáló idők következtek még 1921 után.

A kérdés megválaszolása ifj. Krug Lajos idézetéből mára is érvényesen cseng ki: ,,A Gondviselés mindig megadta a szorongatott magyaroknak a fáklyavivő, vezető egyéniségeket, akik a szellemnek irányt, utat mutattak, (…), akik a szertehúzó kis érdekeket szilárd egységgé tudták kovácsolni, és történelmi cselekedetté edzeni.”

És tegyük hozzá: a politikai döntés mögé kellett a kisemberek kinyilvánított szándéka: azoké, akik az ágfalvi csatákban életüket áldozták, aztán mindazoké egyenként is, akik szavazatukkal felelőséggel nyilatkoztak a hovatartozásukról.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A történelem alakulása egyszerre sorsrendelés és egyszerre a mindenkori jelenben élők döntésekben és tettekben megnyilvánuló felelőssége.

A népszavazásban résztvett polgárok dönthettek különbözőképpen, és a települések úgyszintén.

De éppen az akkori felelősségérzetet, a jövőbemutató hitet mutatta az meg, hogy az egyéni döntések ellenére a közösség mindennél felettébbvaló érdeke érvényesülhetett.

Az a mának is fontos üzenet, hogy igenis összetartozunk. Összetartozunk a bajban és gondban is, a sorscsapás ideje alatt.

Egy közösség vagyunk, közös a sorsunk, és közösen kell áldozatot vállalnunk, és csak a közösség szolgálata visz előbbre.

Ez a felelősség kell hogy megnyilvánuljon mindennapi tetteinkben, akkor is, amikor az itt álló emlékművön ábrázolt határok rövidesen átjárhatóvá válnak.

Igen, a több mint 80 évtizedig lezárt út átjárhatóvá válik, de a lehetetlen és igazságtalan helyzet minden ellentmondása és tragédiája, a trianoni döntés szörnyű kíméletlensége éppen attól válik ma is egyértelműen nyilvánvalóvá és utólag sem felmenthetővé, hogy még ma is kísért.

Hogy a jogszabályok és egyezmények által kinyilvánított átjárhatóság ellenére a határokon való átkelés nehezítésének kísértete még ma is – a maga kifinomult módján – jelen van a nyugati határszéleken.

Pedig az egy tájegységhez, egy vármegyéhez tartozó közösségeknek, akiknek kényszerből kellett dönteniük, hogy a saját szűkebb hazájukon belül hova szeretnének tartozni az egész régió volt a hazájuk.

Ma a mi felelősségünk és feladatunk, hogy a természetellenes módon elválasztott régió egységét újra megteremtsük.

Ehhez kívánom Harka minden lakójának, mindannyiunknak azt a hitet és reménységet, amely a népszavazás időszakában, egy emberileg reménytelennek tűnő helyzetben sem veszett ki a Sopron környéki emberek lelkéből. Ez a hit és reménység az egész magyar nemzetet szolgálta.

Ennek a hitnek és reménységnek a mindennapokra vonatkoztatott, igazságát annyira fontosnak tekintették akkor, hogy azt törvénybe is foglalták. Az 1922. évi törvény 29. cikkelyében konkrét és örök üzenetként az utódoknak hátrahagyták: a magyar haza minden fiában erősítse meg ,,a boldogabb jövő bekövetkezésébe és az isteni igazság örök diadalába vetett reménységet.” – szól a törvény.

Mert a boldog jövőt az isteni igazság érvényesülése és a reménység szolgálja. A mi történelmünknek, eleinknek üzenete ez a mai ünnepen, amelyet egyben a karácsonyvárás időszakában egy reményteljes, boldog adventet kívánó üzenetként is vigyünk magunkkal.

,,A magyar haza minden fiában erősítse meg a boldogabb jövő bekövetkezésébe és az isteni igazság örök diadalába vetett reménységet.”

Köszönöm, hogy meghallgattak, és külön köszönet, tisztelet és megbecsülés jár Önöknek azért. hogy évről évre rendíthetetlen hűséggel ünneplik meg a 1921. évi népszavazás évfordulóját, a környékbeli települések között egyedülálló kitartással és elkötelezettséggel itt Harkán.


firt.sopron.hu



Képriport az eseményről



2007. december 16., vasárnap 14:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület