CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Történelmi pillanat: Csatlakozás a Schengen-térséghez

Ez a határ, a mai nappal új értelmet is nyer. A szabadságnak a legelemibb értelmében is vett területét jelenti - mondta dr. Szájer József.

Újabb történelmi pillanat tanúja volt Sopron, amikor december 21-én, 00.00 órakor dr. Szájer József, Othmar Karas Európai Parlamenti képviselők, együtt dr. Fodor Tamással Sopron város polgármesterével, Firtl Mátyással, Sopron választott országgyűlési képviselőjével, dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselővel, és Sopron alpolgármestereinek kíséretében, majd az őket hosszú sorban követő tömeggel együtt átlépték a magyar osztrák határt a Sopron-Klingenbach (Kelénpatak) határátkelőhelynél.

Magyarországnak a schengeni övezethez való csatlakozásának alkalmával – több soproni rendezvény között – az önkormányzat díszközgyűlésen fogadott el határozatot a schengeni övezethez való tartozásról, amelyet követően a határátkelő helyszínén koncertek és tüzijáték várták az érdeklődőket.

,,Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése – felidézve Európa népeinek elhatározását, hogy egymással mind szorosabb egységre lépve egy közös jövő megteremtésére törekednek –ünnepélyesen megemlékezik arról, hogy Magyarország 2007. december 21-én csatlakozik az ún. schengeni övezethez, és ezáltal lehetővé válik a határ mellett élők szabad mozgása, illetve Európa újraegyesítési folyamata ezzel a mi térségünkben is lezárult – hangzik Sopron Megyei Jogú Város 2007. december 20-i díszközgyűlésén elfogadott határozat.



A díszközgyűlésen a helyi szocialista frakció nem vett részt.

- Az Európai Parlamentben több alkalommal is elmondtam, hogy én egy olyan városból származom, amelyet hosszú évtizedeken keresztül egy vasfüggöny választotta el saját közvetlen környezetétől és Ausztriától. Több alkalommal bevittem és megmutattam azt a vasfüggöny- darabot, amely lehetetlenné tette a szabadság gyakorlását Európában – mondta dr. Szájer József az ünnepi közgyűlésen. Hozzátette: A schengeni rendszernek a bevezetésével ennek az utolsó maradványait számoljuk fel.

- Sopron, a szabadság és a hűség városa történelmet írt egy olyan korban, amelynek tanúiként nagyon sokan itt vagyunk ma. Vagyunk sokan olyanok, akik értjük, hogy mit jelent az Sz-100-as, a határsávengedély, a „v.e.sz.”-esek., azaz a vasúti ellenőrző szolgálatosok, „a műszaki zár”, „az elektromos jelzőrendszer”, ,,a vasfüggöny” mind egyet jelentett: egy olyan rendszert, amely egy elnyomó diktatúra egyik legembertelenebb eszközeként a szabad mozgásában korlátozta az embereket – mondta Szájer Józyef a közgyűlésen. És most ez a határ, a mai nappal új értelmet is nyer. A szabadságnak a legelemibb értelmében is vett területét jelenti. Megerősít abban a hitben, hogy a szabadság nem vehető el, még ha ideig-óráig korlátozható is. Még ha a korlátozás idejét a történelem időmértékével is kell mérni, akkor is eljön az a pillanat, amikor a szabadság jogot kér magának, amit érvényesít.


Sopron régióközpont lehet
A határok önkényes megváltoztatása előtt Nyugat-Magyarországon 180 út kötötte össze a szomszédos Ausztriával. A schengeni térséghez való tartozás azt jelenti, hogy a történelmi örökség ellenére újbólfeléleszthető az a kapcsolat, amely a határ két oldalát köti össze. Ezért mindkét oldal érdeke, hogy, minél több határon átvezető út átjárhatóvá váljon. Ezt különösen fontosnak tartom a valamikori Sopron Vármegyében, hogy Sopron visszanyerje azt őt megillető régióközponti szerepét. Erre predesztinálja történelmi múltja, földrajzi elhelyezkedése, az, hogy egyetemi központ és iskolaváros, kulturális központ, logisztikai központ, ipari és innovációs környezete révén korszerű, környezetbarát ipari központ. A schengeni övezethez való csatlakozásával együtt ezekkel az adottságokkal a jövő minden lehetősége nyitva áll a város és térsége előtt – mondta Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő, a Parlament Európai ügyek bizottságának alelnöke.

Othmar Karas EP képviselő elismerését fejezte ki, hogy a magyar népnek a diktatúra nehéz évtizedei alatt is volt ereje, bátorsága és kitartása küzdeni a szabadságáért, amely a mai nappal kiteljesedni látszik, azzal, hogy megnyílnak a schengeni-övezethez tartozó országok felé a határok.



2007. december 21., péntek 17:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület