CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

h2>Városvezetők és egyházi vezetők: első számú szolgálói a közösségi életnek

A soproni városvezetők a történelmi egyházak helyi vezetőivel találkoztak

Szükség van a folyamatos párbeszédre, a véleménycserére – hangsúlyozták annak a találkozónak a résztvevői, amelyen a városvezetés részéről dr. Fodor Tamás polgármester, Abdai Géza és Havas András alpolgármesterek és a történelmi egyházak helyi vezetői vettek részt.

A római katolikus egyházat Horváth Imre városplébános, az evangélikus egyházat Gabnai Sándor esperes, a Zsidó Hitközséget Sándor Péter elnök, a református egyházat pedig, dr. Vladár Gábor lelkipásztor, a Pápai Teológiai Akadémia rektora képviselte.

A párbeszéd mindkét fél – a világi és az egyházi oldal – mindannyiunk gyarapodására szolgál – mondta bevezetőjében dr. Fodor Tamás polgármester, de mindenekelőtt a város lakóinak gyarapodását segíti, hiszen ezúttal mi, a közösségek első számú szolgálóiként vagyunk itt jelen. Mi, mindannyian a város lakóinak a javát szeretnénk, nem csak anyagi, és szellemi értelemben, hanem lelkiekben is, és ez utóbbiban az egyházak jelentik az alapot.

- A jelen értékválsága közepette, erre szükség is van, különös tekintettel az ifjúság, a felnövekvő nemzedék nevelésében. A soproni történelmi egyházak és a város közötti együttműködés eddig is példaértékű volt. A városi rendezvényeken a történelmi egyházak jelenléte nem csak tartalmassá tette az ünnepeket, de üzenet is az emberek számára.

A város – lehetőségeihez mérten – mindig is fontosnak tartotta a jó célok támogatását.
- Csak annak az embernek, és csak annak a közösségnek vannak hosszú távú tervei és céljai, akik a bíznak a jövőben – mondta Sopron polgármestere, aki a hasonló jellegű találkozókat rendszeressé szeretné tenni, mert a városvezetésnek vannak céljai és tervei, amelyeket a jövőben szeretne megvalósítani.

A történelmi egyházak vezetői is fontosnak tartják az egymással való találkozót, véleménycserét.

Horváth Imre városplébános szerint akikre sokat bíztak, azoknak sokat is kell tenni, és ehhez szükség van a közös célok lélek oldaláról való megvilágítására. A világi oldallal való párbeszéd segíti az egyházat a város döntéseknek megértésében. A vezetőknek az ünnepeken való jelenléte a vezetők részéről az ünnepek, a közösségük megbecsülését jelenti.

Gabnai Sándor evangélikus esperes nagyon fontos jelzésnek nevezte, hogy a városvezetés egy asztalnál kínált helyet az egyházak képviselőinek egy olyan korban, amikor az emberek egyre kevésbé nyitottak az egyházak üzenete irányába. Nem mindig látványos az, amiben az egyházak tudnak segíteni, de hosszú távlatokban a munkájuk beérik, hitükkel, gondolkodásmódjukkal az emberekre hatnak. Fontos az együttgondolkodás a közös célok érdekében.

Sándor Péter, a Zsidó hitközség elnöke elmondta: pozitívan értékeli a beindult keresztény-zsidó párbeszédet, amelynek immár harmadik előadására került sor, mert szükség van a párbeszédre, egymás elfogadására. Közösen kell elérni egy félelem nélküli világ megteremtését, azt, hogy minél tájékozódottabbak legyenek az emberek a folyamatokat illetően, miután a helyi zsidóság része a városnak, a város közösségével együtt közösek az örömeik és közösek a gondjaik. Amit ma szószékről el lehet mondani, arra odafigyelnek az emberek, ezért szükség van az őszinte beszédre. A testvéri kapcsolatot kell ápolni a különböző egyházak és felekezetek között.

Dr. Vladár Gábor református lelkész, rektor szerint fontos az információcsere, és az, hogy a városnak köszönhetően, így egy asztalhoz leülhettek közösen az egyházak vezetői. A reformátusság mindig is igyekezett a közéletben számarányához képes hangsúlyozottan részt vállalni, ami a soproni reformátusságra is jellemző. Ugyanakkor példamutató az, hogy a városvezetés fontosnak tartja, hogy ünnepein az egyházak is jelen legyenek.
A találkozón a véleménycserén túl, konkrét kérdésekről is szó esett, amelyek a további együttműködést segítik majd a város vezetése és a helyi történelmi egyházak között.



cyberpress.hu

B. Tóth Éva



2008. február 05., kedd 00:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület