CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kiszámítható, megbízható, őszinte politikát és viszonyokat teremthet március 9-én az igenek többsége

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Sopronban a helyi médiumoknak adott interjújában kijelentette: Ha az ország egyértelműen kinyilvánítja az akaratát, és március 9-én azt üzeni ,,igen” szavazataival, hogy ragaszkodik a 2006-ban kötött választási-társadalmi szerződéshez, akkor a kormánynak is vissza kell ahhoz térni, és neki kell megtennie a közbizalmi állapotok visszaállítsához szükséges lépéseket.

- Elnök úr, Sopronban Ön vállalkozói fórumon vett részt. A vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazáson való részvételt illetően mivel motiválhatók az emberek, és mivel a vállalkozók?

- A jövővel próbáljuk motiválni a választópolgárokat. Kétségkívül igaz, hogy a hazugság politikáját megtestesítő dolgokat utasíthatjuk el – a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat – de ezzel együtt le is akarjuk zárni a múltat és egy másik jövőt, egy másik irányt akarunk szabni Magyarország számára. Tehát a vállalkozóknak azért érdemes elmenniük szavazni, mert kiszámítható, megbízható, őszinte politikát és viszonyokat remélhetnek, ha sikerül magunk mögött hagyni mindazt a rosszat, amit az elmúlt években felhalmoztunk.


- A Fidesz milyen részvételre számít március 9-én?

- Hogy mit gondol magában egy magyar ember azt nagyon nehéz pontosan megérteni, de düh, méreg, frusztráltság, becsapottság, magára hagyatottság érzés uralja az országot, ezt átváltani cselekvő, alkotó energiává, a jövőt építő erővé: ez egy igazi feladat. Az utóbbi húsz év alatt ennyire elkeseredettnek és magára hagyatottnak, becsapottnak még sohasem láttam Magyarországot, mint most.

- A magyar orvosok nagy része elvárná, hogy ha megszűnik a vizitdíj és a kórházi napidíj, akkor az a költségvetésből pótolják, mert jelenleg nagyon bizonytalan helyzetben vannak.

- Így van. Csapdába csalták, illetve tuszkolták a háziorvosokat, hiszen a kormány elvette a nekik járó pénz tekintélyes részét, majd adott helyette egy törvényt, azt mondván, hogy a hiányzó pénzeket vegyék be a betegektől. Ez egy rendkívül taszító, társadalmi békétlenséget eredményező, visszatetsző, az orvos és beteg közötti – a gyógyuláshoz meg az egészségügyi rendszer működéséhez elengedhetetlenül szükséges – bizalmi viszonyt aláásó politikának tartom. Európa második legmagasabb adóját és járulékát fizetjük, benne foglaltatik az egészségügyi alapellátás, az Alkotmány szerint ezt kötelessége a kormánynak biztosítani. Tehát ha a vizitdíjat megszüntetjük, akkor a kormánynak alkotmányos kötelessége, hogy ezt pótolja más forrásokból. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot a Fidesz be fogja nyújtani, és a háziorvosok biztonságban érezhetik magukat.

- Vissza kell térni ahhoz a rendszerhez, hogy ne a háziorvosokkal adóztassuk meg a betegeket, hanem a járulékainkért cserébe biztosítsa a kormány a mindenkori egészségügyi ellátást. Ebben egyébként 2006-ban egy össztársadalmi egyetértés volt Magyarországon, hogy nem lesz vizitdíj, tandíj, kórházi napidíj, hogy a kormány úgy szervezze meg az egészségügyet és a felsőoktatást, hogy az már másodszori fizetést ne tegyen kötelezővé a választópolgárok felé.

- Egyes, az Alkotmánybíróságra hivatkozó ellenérvelők szerint az oktatás és az egészségügy költségei nem vehetők be a költségvetésbe.

- Ez nem igaz. Az Alkotmánybíróság azt mondja, hogy most nem a költségvetés szabályozza ezt. Hogy mit szabályoz a költségvetés azt a parlament dönti el. Ebben szabad kezünk van. Nem igaz, hogy az oktatás és az egészségügy kiadásait nem fedezhetné teljes egészében a költségvetés, sőt kellene is hogy fedezze.

- Az igenek többsége a kormány legitimitását kérdőjelezi meg. Ha túl leszünk a népszavazáson és győznek az igenek, akkor hogyan tovább?

- Azt gondolom, hogy a kormány legitimitását, már elfújta a szél. A kormány legális, tehát a működésének ugyan megvannak a jogi alapjai, de elfogadottsága már régen nincsen. Az emberek azt, amit a kormány tesz, nem támogatják. Ebből alakult ki a patthelyzet: amit a kormány akar, azt nem fogadják el az emberek, amit az emberek akarnak, azt meg nem fogadja el a kormány. Ezt hívják legitimációs válságnak, ezt kellene föloldani, efelé tehetünk egy lépést. Ha az ország egyértelműen kinyilvánítja az akaratát, ha azt üzeni, hogy ragaszkodik a 2006-ban kötött választási-társadalmi szerződéshez, akkor a kormánynak is vissza kell ahhoz térni, és neki kell megtennie a közbizalmi állapotok visszaállítsához szükséges lépéseket. Március 9-e után ez komoly és fontos feladat lesz.

BTÉ




2008. február 26., kedd 19:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület