CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

A jövő hídjai - Szlovák-magyar európai területi együttműködésben a megye is részt vállal

A Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány, a Magyar-Koalíció Pártja és a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében került sor a kétnyelvű konferenciára a szlovákiai Losoncon, melyen a Győr-Moson-Sopron megyei küldöttség vezetője Firtl Mátyás megyei alelnök volt. A megyei települések erős képviselettel voltak jelen a rendezvényen, tekintettel azokra az együttműködési lehetőségekre és szándékokra, amelyek az egész régiót érdekét szolgálják, és amelyek területén már eddig is számos eredmény született, a jövőt illetően pedig 2008 az építkezés éve lesz – mondta el Firtl Mátyás, akivel együtt Turi György csornai, Hámori György kapuvári, Majthényi Tamás halászi polgármesterek, Nagy István mosonmagyaróvári alpolgármester, továbbá a soproni polgármesteri iroda vezetője, Brummer Krisztián is jelen volt a tanácskozáson.


A kétszáz szlovákiai és magyarországi résztvevő, parlamenti és önkormányzati képviselő, régiófejlesztésben tapasztalt szakember részvételével zajló konferencia célul tűzte ki, hogy megismertesse az érintettekkel a szlovák-magyar határmenti együttműködés operatív programban rejlő lehetőségeket. Az együttműködési program átfogó, stratégiai célja a határtérség gazdasági és társadalmi integrációjának erősítése. A program stratégia célja a következő specifikus célokat foglalja magában: a határtérség gazdasági versenyképességének erősítését, az emberek és közösségek közötti társadalmi és kulturális koherencia növelését, a határtérség elérhetőségének és kommunikációjának javítását, a természeti értékek védelmét.


A határmenti magyar megyék és a szlovák önkormányzati kerületek képviselői felvázolták közös programjaikat, különös tekintettel hazánk és Szlovákia keleti területeire. Nagy ívű tervnek igérkezik az Ipoly hídak rendszerének újjáépítése, valamint az Andrássy Kulturális Útvonal megteremtése. Nyugat-Magyarország és Nyugat-Szlovákia számára főleg a gazdasági kapcsolatok fejlesztése fontos, hiszen ezen a területen számos kiaknázatlan lehetőség van, ami nemcsak a kedvező szlovákiai adókörnyzetből adódik.

Berényi József parlamenti képviselő, az Európa Tanács nemzetiségi albizottságának elnöke elmondta, hogy az együttműködés új minőségét hozhatja az Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) intézménye, melynek jogszabálya éppen két hete került elfogadásra a parlament által Szlovákiában, így mindkét országban létrejött a közös szervezetek megalakításának jogi háttere.

A konferencia előadójaként Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kijelentette: Magyarországon éppen puccs van, a magyar kormány puccsot hajt végre a parlament és saját népe ellen.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a provinciális kormányzatok rendkívül sok gondot okozhatnak a többnemzetiségű államoknak. Úgy fogalmazott: "Ma is hallunk olyan kormányzati magasságból érkező zajokat, amelyekről úgy látjuk, hogy inkább elnehezítik a mindennapi életben az együttműködést. Azért tartom rendkívül értékesnek ezt a mai összejövetelt, mert arról tesz tanúbizonyságot, hogy a kellemetlen kormányzati zajoktól függetlenül van lehetőség arra, hogy helyet követeljen magának a nap alatt, kiszorítsa magának az élethez szükséges teret a mindennapi élet valósága, az együttműködés valósága".

(cyberpress)



2008. március 02., vasárnap 16:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület