CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Firtl Mátyás interpellációja kapcsán újra tárgyalta az Országgyűlés a határon átvezető utak kérdését

Firtl Mátyás interpellációja kapcsán újra tárgyalta az Országgyűlés a határon átvezető utak kérdését

Az Országgyűlés ma tárgyalta újra azt a november közepén elhangzott interpellációt, amelyben Firtl Mátyás (KDNP) a schengeni határnyitás kapcsán fordult a gazdasági miniszterhez a határ menti településeket a szomszédos országokkal összekötő, utak fejlesztése kérdésében. Firtl Mátyás az utak járhatóvá tétele érdekében tett lépéseket hiányolta a kormánytól. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium akkori államtitkára válaszában egyetértett azzal, hogy a megszakított közlekedési kapcsolatokat újjá kell építeni.

Válaszát sem az interpelláló, Firtl Mátyás, sem az Országgyűlés nem fogadta el. A február 27-i Gazdasági és informatikai bizottsági ülésen viszont egyhangúan fogadták el azt a jelentést, amely hétfőn került vissza a Parlament elé, és amelyet ma Podolák György bizottsági elnök ismertetett. E szerint az eddigi intézkedések mellett, ,,az érintett térségek igénye további fejlesztéseket sürget”.

Az országgyűlés elé került jelentés kapcsán elhangzott mai felszólalásában Firtl Mátyás felhívta arra a figyelmet, hogy kormányzati pénzforrásokból kell finanszírozni a határon áthaladó utak rendbetételét, miután a helyi önkormányzatok nem rendelkeznek semmilyen forrással, amiből ezt finanszírozhatnák. Ez a gazdasági, a kulturális, az emberi kapcsolatok erősítése a zsáktelepülések gazdaságélénkítését növeli - mondta Firtl Mátyás, aki a közel 500 érintett településsel együtt konkrétan is említette választókerülete érintett településeit, Ágfalvát, Fertőrákost, Brennbergbányát, Harkát, ugyanakkor egy, részletes költségvetést is tartalmazó szakmai anyagot szintén átnyújtott Dióssy Gábor államtitkárnak, aki kifejtette az utak megépítése függ az ország gazdasági helyzetétől, az uniós politikától és a határ két oldalán tapasztalható együttműködéstől.

A Fidesz-frakció nevében Fónagy János hívta fel e figyelmet arra, hogy Firtl Mátyás interpellációja során egy olyan szakmailag korrekt és őszinte anyag került ezúttal a Tisztelt Ház elé, amely során megvalósulhat az az intézkedés-sorozat, amelyet a kormány már 2002 óta folyamatosan halogat.



2008. március 03., hétfő 18:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület