CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. jĂşnius 9., pĂ©ntek, Félix, Annabella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fiatal Március- Sopron

Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek

Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc 160. évfordulóján Sopron Megyei Jogú Város és a Nyugat-magyarországi Egyetem szervezésében ünnepi megemlékezést tartottak a Széchenyi szobornál, amelyet a Fő téren ünnepi műsor követett.

A Széchenyi téren az ünnepség szónoka dr. Fodor Tamás polgármester volt, aki az 1848-as események mának szóló üzenetét fogalmazta meg a nagy számmal összegyűlt érdeklődőknek.

Dr. Fodor Tamás polgármester ünnepi beszéde 2008. március 15-én

„Kérlek, mondd tovább,
hogy nem vagyunk kövek,
csak Múltba zárt világ.
Kérlek, mondd tovább!”

Igen tisztelt Ünneplő Közönség, Kedves Soproni Polgárok !

Hiába is mutat a naptár mást, magyar földön a tavasz első napja 160 esztendeje március 15-dike. A természet madárfüttyel a nép himnuszokkal köszönti a szabadság napját. Ezen a napon elevenedik fel emlékezetünkben 1848, Petõfi, a márciusi ifjak, és a 12 pont.

A mai ünnepünk nem egy szobor, amit időnként illendőségből előveszünk a vitrinbõl és leporolunk. Hanem bizony – Szent-Gály Kata gyönyörû hasonlatával szólva –
-múltba zárt világ. Olyan világ, amelyre ha figyelünk, sokat, nagyon sokat adhat hozzá az életünkhöz.

Azok a fiatalok, akiket ma ünnepelünk, éppen olyan fiatalok voltak, mint a mi fiataljaink. Előttük állt az élet, tele voltak tervvel és tenni akarással. Minden nemzedék, amely felnő, és helyet kér magának a nap alatt, némileg elégedetlen az előtte járóval.

Ma sokkal több látszik beteljesültnek a 12 pontból, mint 20 esztendővel korábban, bár nyugodtan állíthatjuk, hogy van még mit csiszolni egyes pontokon – ha nem is abban az értelemben, ahogy akkor Petõfiék gondolták. Ám a 12 pont által felvetett problémák mindegyike a mai napig fontos, s úgy gondolom, amíg világ a világ, fontos lesz. A 12 pont ma is helyet kér életünkben! A jogállamiság nem olyan, mint az egyiptomi piramisok, melyeket alkotóik az örökkévalóságnak építettek. A jogállam olyan épület, amelyet naponta javítgatni, gondozni kell.

Kedves Ünneplők!

Ez a csiszolgatás mindannyiunk dolga! Mindannyiunk dolga, hogy véleményt mondjunk. Hogy kiharcoljuk azt, amire nekünk, a nemzetnek szüksége van. Hogy megőrizzük népünket, megőrizzük mindazt, amit elődeink létrehoztak. Hogy bebizonyítsuk: képesek vagyunk megtartani és fenntartani ezt az országot! Hogy éltessük hagyományait, és múltunk ismeretéből építsünk jövőt! Megteremtsük a jövőt: gyermekeinknek, unokáinknak!

S ezért ez az ünnep mindannyiunké, de elsõsorban a Fiataloké. Ez az ünnep, amely a szabadság, az egész nemzet szabadságának a napja. Amíg lesznek olyan fiatalemberek nemzetünkben, mint Petõfi, Jókai, Vasvári, s a többiek, akik szenvedélyesen keresik az igazságot, nem nyugszanak bele az igazságtalanságba, sarkosan, olykor bántóan is kimondják az igazságot, addig nem kell félnünk a jövõtõl.

Ehhez pedig hozzátartozik még valami, amit Pilinszky János egyik írásában, a „Levél Petõfi Sándornak” címûben így fogalmazott meg: Egy dolog van azonban, amit Náladnál tisztábban senki sem képvisel. És ez az igazmondás. Itt mindig Hozzád fordulok. Add, hogy veszélyeztetett alkatom és korunk labirintusában vergõdve mindig vágyakozzam az egyenes útra, a Szép Szóra, egyszóval – az igazságra.”

Mit tehetnék hozzá ehhez az igazsághoz, amely március 15. egyik legfontosabb tanulsága? Talán csak azt, hogy figyeljünk mindig az igazságra és legyen önbecsülésünk. Az akinek nincs önbecsülése, mástól sem várhatja hogy becsüljék.

Tudnunk kell tehát, hogy az igazság az örök. Az igazság és a szabadság nem nézőpont kérdése.

Gróf Teleki Pál, miniszterelnök szavait idézve kívánok Mindannyiunknak méltóságteljes ünnepet: „A történelem távlatában az évtizedek másodpercekké és az évszázadok évekké válnak. Egy nemzet, amely fenn akar maradni, nem szabad, hogy hetekben, hanem századokban kell hogy gondolkozzék.”A város vezetése – dr. Fodor Tamás polgármester, Abdai Géza, Havs András, dr. Simon István alpolgármesterek – Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője, a Polgármesteri Hivatal, továbbá a politikai pártok, a helyi civil szervezetek és érdekképviseletek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit Széchenyi István szobránál.

Az ünnepség Sopron Fő terén folytatódott, ahol a szabadságharc hőseinek emlékére a Honvéd Színház, a Honvéd Táncszínház és a Hegedős együttes közreműködésével mutatott be ünnepi műsort, amelyben A helység kalapácsa című táncjáték aratott osztatlan sikert.

Képriport az eseményrőlsopron.hu-cyberpress.hu2008. március 16., vasárnap 12:30


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület