CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. jĂşnius 9., pĂ©ntek, Félix, Annabella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  2008. április 13., vasárnap 19:12


A fa örök szépség

Zsúfolásig megtelt az Erdészeti Múzeum díszterme a Soproni Múzeum régészének, Gömöri Jánosnak a szerkesztésében, a Soproni Tudós Társaság gondozásában megjelent Az erdő és a fa régészete és néprajza című könyv bemutatójára.

Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket, külön tisztelettel a rendezvény díszvendégét Andrásfalvy Bertalan etnográfust, emeritius professzort, a rendszerváltás utáni első közoktatási és kulturális minisztert.


Gömöri János összenőtt a város életével, mégpedig azért, mert olyan dologgal, a múlttal foglalkozik, ami számunkra általában nem látható, vagy ha igen, akkor az éppen az ő jóvoltából válik nemcsak láthatóvá, hanem érthetővé is, ezzel gazdagítva városunkat és a tudományos életet. Számtalan publikációja mellet továbbfejlesztette László Gyula honfoglalás elméletét, most pedig szerkesztésében egy olyan könyvet tarthatunk a kezünkben, mely maradandó érték mindenkinek, de különösen azoknak, akiknek bármiféle kapcsolódása van az erdőhöz, a fához, a régészethez, vagy éppen a néprajzhoz – mondotta dr. Fodor Tamás, aki egyébként maga is okleveles faipari mérnök.


Prof. dr. Faragó Sándor rektor és Verő József akadémikus üdvözlő szavai után Andrásfalvy Bertalan előadását hallgathatták meg az érdeklődők, az erdőről, a fáról, mezőről és rétről, mindezt történelmi visszatekintésben, lenyűgöző stílusban – sok tanulsággal.


Magáról a könyvről pedig álljanak itt Bartha Dénes professzor szavai: a fa örök szépség vallja Lev Tolsztoj, s e kijelentésében aligha tévedett. Denaturálódó világunkban mind az élőfa, mind a faanyag kapocs a térben és az időben egyaránt, művi környezetünket köti össze a természeti környezettel a régmúltat a mával.


A kiválóan szervezett estét – melyért köszönet a Soproni Tudós Társaságnak, elsősorban elnökének dr. Závoti József professzornak - még maradandóbbá tette Sárosi Orsolya csembalóművész és Rajnai Gábor ének és lantművész közreműködése.(pluzsik)

címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület