CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Holokauszt tanulságai

Április 16-án a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján azokra a honfitársainkra emlékeztünk, akiket a nácizmus zászlaja alatt 64 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól, vagyonuktól, emberi méltóságuktól, végül pedig az életüktől is.


Sándor Péter, Mesterházy Balázs, Szabó B. András, Brandeisz Elza

Emlékezés, felismerés, hit, avagy mire emlékeztet a holokauszt címmel tartottak asztali beszélgetést a Berzsenyi Dániel Evagélikus Líceumban. A rendezvényen a holokausztról, Istenről, illetve az együttélésről az Igaz Ember emlékérmes Brandeisz Elza, Sándor Péter, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke, és Szabó B. András evangélikus lelkész beszélgettek.

A holokausztról beszélni kell, együtt, egymással, de közben elmentek a túlélők, és ma ugyanaz a helyzet szerte Európában, a közgondolkodásban, mint régen, mert az antiszemitizmus a butaság táptalaján terjed mindenkor, mind, ahogyan a két totalitárius rendszer, a hitlerizmus és a sztálinizmus eszményi kiteljesedését a lágerek jeltelen sírjaiban érte el.

Tulajdonképpen a 20. században mind a 10 millió magyar szenvedett ezektől: ki azért, mert másként gondolkodott, ki azért, mert más volt a származása, kit azért, mert valamiféle módon megbélyegezték – fogalmazták meg a beszélgetés résztvevői.

- A zsidóság a Mindenható üzenete- idézte Sándor Péter, Barna Máté atya szavait. Tanulnunk kell, valamennyiünknek, becsületben, békében, igazságban együttélni. Mert gazdasági bajainknak nem a másik mássága az okozója, vallása, politikai nézetei, bőrszíne, még csak nemi hovatartozása sem. Az emberről van szó. Elsősorban és lényegében, mert egy országunk van, egy hazánk, és egy Istenünk, csak ki-ki másként hívja.

Csiszár



2008. április 18., péntek 16:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület