CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Híd tésztából? Ejha

Negyedszer rendezte meg a Kárpát Medencei Tésztahíd Építő Bajnokságot a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara május 30-án. A Reccs eddigi történetének kiemelkedően színvonalas versenyében nem kevesebb mind tíz híd teherbírása lépte át a lélektani száz kilogrammos határt.

Az idén 15 hazai, illetve külföldi csapat mérte össze "erejét". A hazai "hidasokat" a házigazda Budapesti Műszaki Főiskola mellett a győri Széchenyi István Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola hallgatói csapatai, a határon túliakat pedig a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a Temesvári Egyetem, illetve a Szlovák Műszaki Egyetem Komáromi tagozatának diákjai képviselték.

A bajnokságra szigorú szabályok alapján maximum egy kilogramm tömegű, egy méter fesztávú hidakat lehetett nevezni, melyeket középen terhelnek.

A versenyt Márkos Szilárd, a Budapesti Műszaki Főiskola gépszerkesztő-tervező szakirányos hallgatója nyerte meg Wizard nevű hídjával, ami 555,2 kilogramm teher hatására rogyott össze. A világcsúcs megdöntése ugyan négy kilogramm híján elmaradt, de így is ez a valaha épített második legnagyobb teherbírású tésztahíd. A második helyen szintén a Budapesti Műszaki Főiskola hallgatói végeztek: Botka Balázs és Kurucz Sándor Zugfestigkeit névre keresztelt munkája, mely idén a legszebben kivitelezett hídnak járó díjat is megkapta, 342,3 kilogrammos terhelés hatására adta meg magát. Kevesebb, mint egy kilogrammal lemaradva kerültek a harmadik helyre a nyíregyháziak a Yellow Clover nevű alkotásukkal.

A Bosch-Rexroth innovációs díját idén a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolát képviselő Liszák Zita szerezte meg Magic Moment nevű hídjával, és ő kapta a legjobb külföldinek járó Gyermely Zrt. különdíjat is. A Közlekedési Múzeum által felajánlott díjat a révkomáromi tagozat nevében dr. Pinke Péter vehette át.

EduPress



2008. jĂşnius 10., kedd 09:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület