CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Idén is kutatók éjszakája

Magyarország idén is részt vesz a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozatban, melynek során szeptember 26-án délutántól kezdve egész éjjel nyitott laboratóriumok és egyetemek várnak országszerte kicsiket és nagyokat, hogy hétköznapi nyelvre lefordítva közelebb hozzák őket a tudomány világához.

Szeptember 26-án délután Soprontól Debrecenig 15 városban kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre fordítják le a mindennapi életet érintő tudományos kutatások és kísérletek eredményeit. A fotópályázattal egybekötött fesztivál-jellegű eseménysorozatban a több száz program között boszorkánykonyha, káosz és fraktálok, repülésszimuláció, fénycsapdázás és fogyatékosságtörténeti vándorkiállítás is várja a látogatókat. Az Európa-szerte igen népszerű Kutatók Éjszakájának célja, hogy az embereket megismertesse a tudomány világával, és növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében.

A Kutatók Éjszakáját harmadik alkalommal rendezik meg Magyarországon, az Európai Bizottság által támogatott esemény rendezési jogát ezúttal is az európai oktatási és képzési pályázatokat koordináló Tempus Közalapítvány nyerte el. Az idei rendezvény fővédnöke Dr. Kürti Sándor, a csúcstechnológiájáról világhíres Kürt Zrt. elnöke lesz.

2008-ban tizenhárom intézmény kapcsolódik be a programba: a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Miskolci Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, és a Szent István Egyetem. A sokszínű és ingyenes programokon minden korosztály jól érezheti magát: személyesen találkozhatnak több száz kutatóval, kipróbálhatják az eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások, vetélkedők, kiállítások és szórakoztató tudományos programok keretében. Az idei rendezvényekre különösen a pályaválasztás előtt álló, 10-18 éves fiatalokat várják.

"Az elmúlt évek hagyományait követve idén is rengeteg változatos program várja a látogatókat, akik többek között a titkok matematikáját, a lusta ember dísznövényeit is megismerhetik, de betekintést nyerhetnek a boszorkánykonyha és a fénycsapdázás rejtelmeibe is. Az "észbontó" éjszaka során beszélgető növényeket simogathatnak, vagy kilátogathatnak a fény-árnyékjátékra a budai Várba és repülésszimuláción is részt vehetnek. Mintegy harmincezer érdeklődőt várunk a több mint 300 programra országszerte" - mondta el az előzetes programajánlót Kurucz Katalin, a Tempus Közalapítvány kutatás-fejlesztésért felelős vezetője.

Az eseménysorozatot fotópályázat is kíséri: szeptember 12-ig várják kis- és nagydiákok 20x30 centiméteres fotóit, amelyek kutatókat ábrázolnak munka közben. A képeket kiállítják és zsűrizik is a rendezvény éjszakáján, valamint a korosztályok szerint beosztott három kategória legjobbjait európai szinten is megmérettetik.

A Kutatók Éjszakájának részletes programja megtalálható a www.kutatokejszakaja.hu honlapon.

Forrás: Edupress



2008. jĂşnius 18., szerda 10:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület