CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. jĂşlius 27., szombat, Olga, Liliana, Ajtony napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Növekedő űripar

A műholdak, hordozóeszközök gyártói, a földi kiszolgálást végző és felhasználói berendezéseket gyártó vállalkozások világszerte átlagosan 16%-kal növelték bevételeiket 2007-ben. Kinek jobban, kinek rosszabbul sikerült az elmúlt év.

A Satellite Industry Association (SIA) júniusban közzétett jelentése szerint 123 milliárd amerikai dollárra nőtt a globális űripar éves bevétele. A szektoron belül a legnagyobb szeletet a műholdas szolgálatók hasították ki a piacból, 79,3 milliárddal. Ezen belül a műholdas televíziók (55,4 milliárd, a tavalyihoz képest 8,5 milliárdos növekedéssel) képviselték a legnagyobb húzóerőt. Jellemző, hogy az utóbbi 17 hónapban 150%-kal növekedett a rendelkezésre álló tévécsatornák száma, 2013-ig pedig a becslések szerint 350%-os lesz a növekedés. A műholdas rádiószolgáltatók már harmadik éve jelentősen növelni tudták bevételeiket, 2,1 milliárdra. Az előfizetők száma közel egyharmadával nőtt.

A hordozórakéták piacán 19%-os volt a növekedés, ami 2007-ben 3,2 milliárd dolláros bevételt jelentett. Az előző évi 10%-os csökkenés után ez jelentős fordulat. Összesen 49 kereskedelmi műholdindítás történt tavaly, nyolccal több, mint 2006-ban. A bevétel megoszlásának aránya is érdekes: 53%-ot kormányzati megrendelések, 47%-ot magáncégek megbízásai hoztak.

A felhasználók számára értékesített berendezések piacán ugyancsak 19%-os volt a bővülés. Megugrott a műholdas televíziós (100,5 millió) és rádiós (18 millió) vevők eladása. Szintén több mobil műholdas eszközt (például navigációs vevőt) adtak el világszerte. A terület összesen 34,3 milliárdos bevételt produkált.

A tavalyi év egyedüli vesztesei az űrszektorban a műholdak gyártásában érdekelt cégek voltak. Bevételük 12 milliárdról 11,6 milliárd dollárra esett vissza. Összesen 21 új megrendelés érkezett geostacionárius pályára szánt műholdakra, néggyel kevesebb, mint az előző évben. A piac 41%-át amerikai vállalatok uralták, bevételük 2006-hoz képest 200 millióval, 4,8 milliárd dollárra csökkent.

Űrvilág



2008. jĂşnius 18., szerda 10:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület