CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

ECCA konferencia: külföldön is jól szerepel a magyar diákigazolvány

Megállja helyét külföldön is a magyar diákigazolvány, sőt bizonyos szempontból egyedülálló a nemzetközi mezőnyben - derült ki a European Campus Card Association találkozóján.

Idén a lengyelországi Technical University of Lodz adott otthont a European Campus Card Association (ECCA) rendezvényének június 16-17-én, amelyen az Educatio Kht. Oktatási Kártyacsalád program munkatársai is részt vettek. Az ECCA olyan egyetemeket, nemzeti szervezeteket tömörít magába, akik egyetemi kártyákat fejlesztenek, menedzselnek. A konferencián többek közt bemutatkozott a lodzi egyetemi és Svéd Gothenburg egyetemi kártya, továbbá a horvátországi Zágráb egyetemi kártya, amely digitális aláírást is tartalmaz.

Mivel Amerikában a '80-as, '90-es években kezdődtek ilyen jellegű fejlesztések, ott a mágneskártyás megoldások terjedtek el, míg Európában a jóval korszerűbb érintéses és érintésmentes chip technológia.

A találkozón kiderült, hogy a magyar diákigazolvány egyedülálló abban a tekintetben, hogy központilag bocsátják ki, országos utazási, kulturális és kereskedelmi kedvezményekkel. Más országokra ugyanis inkább az jellemző, hogy elszórva egy-egy egyetemen jön létre ezzel kapcsolatos fejlesztés és az egyetemvároshoz kapcsolódó kedvezményrendszer. Ausztriában tíz, Lengyelországban például öt felsőoktatási intézményben működnek a magyarországihoz hasonló chipes alkalmazások.

Magyarország sem marad le a többi európai országtól, sőt mára már elmondható, hogy több mint húsz felsőoktatási intézmény vezetett be chiptechnológián alapuló szolgáltatást (számítógépes beléptetés, forgóvillás beléptetés, üdítő automaták, fénymásolók), így több mint 100 ezer diák és az intézményhez tartozó oktató és dolgozó használhatja ki a kártyája adta lehetőségeket.

Forrás: www.edupress.hu



2008. június 23., hétfő 15:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület