CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Egyidős vagyok a Hubble-űrtávcsővel

A Természet Világa folyóirat hagyományos diákpályázatán a Magyar Csillagászati Egyesület különdíjat ajánlott fel. A beküldési határidő október 31.

A Hubble-űrtávcső (Hubble Space Telescope, HST) a csillagászat több ezer éves történetének legeredményesebb eszköze. A távcsövet szállító űrrepülőgép 1990 tavaszán indult a világűrbe. A diákpályázat résztvevőinek többsége is ebben az időszakban született, elmondhatják tehát magukról, hogy egyidősek a Hubble-űrtávcsővel!

A HST eleinte csak homályos képeket közvetített, de a beépített „kontaktlencse” és más fejlesztések révén valóban csodálatos univerzum tárult a szemünk elé. Mára nagyságrendileg 10 milliónyi észlelés gyűlt össze, amelyekkel évtizedekig foglalkozhatnak majd a kutatók. A Hubble-örökség (Hubble Heritage Project) révén a nagyközönség is megismerhette a fantasztikus képeket, melyek számos kozmológiai és egyéb (pl. csillagkeletkezéssel, csillagfejlődéssel kapcsolatos) elmélet bizonyításának vagy cáfolatának alapjai lettek.

A pályázók feladata, hogy értékeljék a HST csillagászatban betöltött helyét, szerepét, alapvető felfedezéseit, eredményeinek sokszínűségét. A pályaműben szakmai szempontból mutassák be és részletesen elemezzék a HST egy híres, vagy kevésbé ismert, de tudományos szempontból fontos felvételét. Kitérhetnek arra is, hogy a Hubble-űrtávcsővel végzett észlelések alapján született eredmények milyen új kérdéseket vetnek fel, milyen további kutatásokat igényelnek.

Önálló fogalmazványokat, értékeléseket és véleményeket várnak a HST szerepéről, eredményeiről, felvételeiről, tehát kérik a pályázókat, hogy ne a HST honlapjáról letöltött anyag magyar fordítását küldjék el. Fontos része a pályázatnak a megfelelő forrásjegyzék és a felkészítő tanár nevének feltüntetése. A pályamunkákat, ha van rá mód, digitális formában is kérik mellékelni, de ennek hiánya nem kizáró ok.

A pályázaton azok a diákok indulhatnak, akik a 2008-as naptári évben még középfokú oktatási intézményben tanultak. A további feltételek megegyeznek az általános pályázati kiírással, amely a Természet Világában, illetve a folyóirat honlapján olvasható. A pályázatokat a következő címre kell beküldeni: Természet Világa Szerkesztősége, 1444 Budapest, Pf. 256. Beküldési határidő: 2008. október 31. Összdíjazás: 30 000 Ft értékű tárgyjutalom. Tanácsokért megkereshetitek a Magyar Csillagászati Egyesületet is (e-mail: mcse@mcse.hu).



2008. június 23., hétfő 15:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület