CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. jĂşnius 21., pĂ©ntek, Alajos, Leila, Aladár, Aloma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Mi kell a sikeres elhelyezkedéshez?

A munkaerőt kereső cégek közel kétharmada műszaki vagy gazdaságtudományi diplomásokat keres az álláshirdetésekben. A meghirdetett pozíciók 61 százalékában feltétel a nyelvtudás, 59 százalékában pedig munkatapasztalatot várnak el a munkaadók - derül ki az Educatio Kht. és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely kutatásából, melyben 5100 álláshirdetést elemeztek.

A műszaki és a gazdaságtudományi diplomások a legkeresettebbek az álláshirdetésekben, ugyanis az 5100 megvizsgált hirdetés 60 százaléka nekik szólt. 7-9 százalékos az orvos- és egészségtudományi, valamint a jogi-igazgatási, 4 százalék körüli az informatikai képzés részesedése. Csupán 1-2 százalék körüli a bölcsészeket, természet- és társadalomtudósokat, agrárszakembereket és pedagógusokat kereső hirdetések aránya.

A gazdasági diplomásoknak meghirdetett állásoknál a leggyakrabban beszerzőket, könyvelőket, tanácsadókat, kontrollereket, értékesítőket, logisztikusokat, pénzügyi-számviteli szakembereket, elemzőket, HR- és marketing-munkatársakat keresnek.

Az álláshirdetésekben megfogalmazott feltételek elemzése megerősítette azt a nézetet, hogy nyelvtudás nélkül nehéz elhelyezkedni. A hirdetések 61 százalékában az alkalmazás feltételeként legalább egy, 14 százalékában két nyelv - legáltalánosabban tárgyalóképes - ismeretét várják el a pályázótól. Az elvárt nyelvek közül az angol szerepel első helyen (61 százalék), a második jócskán lemaradva a német (15 százalék), a többi nyelv elhanyagolható.

A másik tényező, ami nehézzé teheti a diplomások elhelyezkedését, az a munkatapasztalat hiánya. Az álláshirdetések 59 százalékában ugyanis valamilyen meglévő, szakterülethez kötődő - általában 2-5 év közötti - munkatapasztalatot kérnek a jelentkezőktől. Egyértelműnek tűnik, hogy a gyakorlattal rendelkező diplomások előnyt élveznek a munkakeresés során, a szakmai gyakorlattal nem rendelkező pályakezdők elhelyezkedési esélyei valamivel rosszabbak. Mindössze a hirdetők 2 százaléka jelezte, hogy kifejezetten pályakezdővel szeretné betölteni a meghirdetett állást.

A végzettség, a nyelvtudás és a munkatapasztalat mellett különféle egyéb készségeket, jártasságokat is elvárnak a munkaadók. Ezek közül is a leggyakoribb említés a számítástechnikai ismeret (1221 hirdetésben), az egyéb szakmai ismeret (822), a jogosítvány (533). A készségeken kívül a leggyakoribb elvárás az erkölcsi bizonyítvány (665) és a saját autó (457).

Vannak kevésbé konkrét feltételek is, amelyek többnyire személyes tulajdonságokra vonatkoznak. Ezek között a nyitottság, tolerancia, pontosság, lojalitás, a munkavégzéshez kapcsolódóan pedig a dinamizmus, a problémamegoldó készség, a motiváció a kommunikációs készség, az adminisztratív képesség, az íráskészség, a stressztűrés, a terhelhetőség szerepel az elvárások között.

A kutatási adatokból kiderül, az álláspiac Budapest-központú, ugyanis a hirdetők több mint 40 százaléka fővárosi székhellyel rendelkezik. A községekben működő cégek jelentkezése nagyon alacsony, az 5 százalékot sem éri el. Ugyancsak feltűnően kevés, 3 százalék alatti a külföldi munkahelyet kínáló hirdetések aránya.

A kutatásban nyomtatott sajtótermékekben (Népszabadság, Közlönyök, HVG) és az interneten (jobmonitor.hu) megjelent összesen 5100 álláshirdetést vizsgáltak az Educatio Kht. elemzői.

Forrás: www.edupress.hu2008. június 26., csütörtök 17:17


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület