CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Kulturális programok a Sziget Fesztiválon

Az idei Sziget fesztivál programjában is fontos helyet kapnak a kulturális programok. Cikkünkben ezekből válogatunk.

Port.hu színház- és táncsátor és szabadtéri színpad

A Színház és Tánc helyszín, sziget a szigeten. Öt helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fű, Performansz színpad, Tápszínház sátor – naponta 7előadás, öt nap alatt összesen 35 magyar és nemzetközi alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc és performansz művészet képviselői mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdő alkotók is. Minthogy a szigetre látogatók 80%-a a 16 és 30 év közötti korosztály, missziónak tekintjük e fesztiválon a kortárs előadóművészet megismertetését azokkal a fiatalokkal, akik év közben eddig nem látogattak ilyen jellegű előadásokat. A TÁP Színház régi hagyományát felújítva, idén ismét megnyitja az Egyperces Színházat a Szigeten! Egy exkluzív előadás egy percben egy nézőnek, a fesztivál ideje alatt miden délután. A performansz színpadon mindennap két alkalommal lesz látható a Filter Performance posztmodern posztítása, melyben a mozgás mozdulatlan rezgés, ahol konvenciók nélkül találkoznak az ősi elemek a zacskós tejjel. A fesztivál teljes ideje alatt vendégül látjuk a Békés Megyei Jókai Színház mellett működő Színitanházat, akik a szigetlakókat bevezetik a kulisszák mögötti világba. 4 fiatal felváltva makettet készít, rajzol, tervez, modellezik, technikát ismertet. Bemutatják, hogy épül fel egy színházi produkció, és milyen szakterületek vannak a színház iránt érdeklődők számára.

A Sziget Színház és Tánc Szabadtéri Színpadán más hazai és külföldi produkció mellett fellép az 1959-ben alapított Danza Contemporánea de Cuba, a Stockholm 59° North, amely a Svéd Királyi Balett szólótáncosaiból alakult együttes. Hallhatjuk majd Lajkó Félix és Brasnyó Antal kivételes együttműködésének gyümölcsét. Az utolsó napon a Jeruzsálemben született, jelenleg az egyik legígéretesebb fiatal koreográfus, Hofesh Shechter deGENERATION című előadása lesz látható

A Sátorban egyebek mellett láthatjuk majd Jordi Cortés és Damián Munoz Márai Sándor “A gyertyák csonkig égnek” című regénye nyomán koreográfiáját, a 10 éves Baltazár Színház bemutatóját Kőválasz címmel, mely a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Sziget Fesztivál közös produkciójában jött létre, a Space Színház Holland Cunami című színházi áldokuját. A magyar és nemzetközi fiatal alkotók munkáiból összeállított esten láthatjuk majd Baranya Dávid és Ujszászi Dorottya munkáját, a Belgiumban élő Szivkov Alekszandr szólóját, a tunéziai Bahri Ben Yahmed előadását, valamint Eléonore Valére a Budapest Tánciskolával készített koreográfiáját.

A Fű helyszínen többek között a svájci Georg Traber munkáiból két különleges előadást láthatunk, a térspecifikus installáció-performanszt Heinz Baut címmel, valamint egy ősi hagyomány cirkuszi átiratát Hikohki Gumo címmel. Immár hagyományként látjuk vendégül a Színház- és Filmművészeti Egyetem Mozgástanszékének bemutatóját. Az Egyesült Királyságból érkezett Motionhouse akrobatikus, drámai és lenyűgöző Chaser című produkciója két alkalommal kerül bemutatásra.

Nagy utcaszínház

A Sziget Fesztivál immár ötödik éve büszkélkedhet nagy utcaszínházi produkciókkal. Hagyománnyá vált az olyan gigantikus előadások bemutatása, ahol sem a tér, sem az idő nem szabhat korlátokat...

Idén az olasz óriás a KITONB kápráztatja el a szigetlátogatókat. A társulat "Harangjáték, az időutazás" című előadása, a föld és az ég között játszódik. A nagy utcaszínházi előadás a látvány művészeti igazgató Angelo Bonello munkájának az eredményeként jött létre. Ebben az újszerű darabban három különböző állványon 80 méteres magasságban a látványos mozgó szerkezetek, a hidraulikus darukkal mozgatott gigantikus repülő díszletek és a táncos akrobaták koreografált mozgása egy 3 dimenziós előadást eredményez, amely 360 fokos szögben körbeveszi a nézőt.

A szerkezet egy nagy fém, 600 m hosszú rugalmas kötéllel behálózott parallelpíped, amely egy mozgó alapzatra van erősítve, ezáltal forgó hatást eredményez, és szürreális harangjátékká válik. Ebből a díszletből indul el és fejlődik tovább a táncosok koreografált akrobatikus előadása.

Walter Maestosi rendkívüli játéka körvonalazza a show narratív struktúráját, amely a négy évszak váltakozását mutatja be, a különböző korszakok isteni és világi jellegének szintéziseként, melyből az emberiség hanyagsága és sorsa ered. Az előadás rendkívüli hangzásvilága korokat és kultúrákat keresztez, az elektronikustól a mantráig, zenekartól az ősi énekhangig egy erőteljes és kifinomult hanganyagot ahol Rosie Wiederkehr az Agricantus csoport szólóénekese, énekével az istenekkel beszél. A kifinomult fény design, a különböző árnyalataival, átfogja az egész előadást és egy álomszerű utazáson vezeti át a nézőt, amely látványos és különleges fényhatásokkal és izgalmas légi akrobatikával fokozódik. Az olasz együttes előadásait több ezrek, sőt néha jóval nagyobb nézőközösség kíséri figyelemmel: A "Luxometro" című egyedi városi alkotásukat közel egymillió római láthatta a város szinte bármelyik pontjáról. Athénban 2003-2004-ben 80.000 néző előtt játszottak.

A tavalyi Abu Dhabi nemzeti ünnep alkalmából 40.000 néző figyelhette az előadásukat.

CyberPress



2008. jĂşnius 28., szombat 11:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület