CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Holnap kezdődik a VOLT

Július 2-án 16. alkalommal indul el Magyarország legjelentősebb vidéki kulturális eseménye, a Soproni VOLT Fesztivál. A közel félmilliárd Forint költségvetésű rendezvényre 60-70.000 vendéget várnak Sopronba. A ma már Európa-szerte jegyzett eseményen 250 hazai-és nemzetközi zenekar lép fel, köztük olyan világsztárok, amelyek a világ legjelentősebb eseményein is fő fellépőnek számítanak.

Darabok, négyzetméterek, kilométerek

Amíg 1993-ban mindössze 800-an vettek részt az első VOLT-on - amelyre a fesztivál akkor 19 éves alapítói, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert 5 zenekart hívtak meg – , az idén várhatóan 60-70.000-en látogatnak el Sopronba július 2-5. között.

A résztvevők a fesztivál területén ingyenesen verhetik fel sátraikat, de Sopronban és környékén szinte valamennyi szálláshely megtelik majd erre a négy napra: a legolcsóbb kollégiumktól a legdrágább szállodákig. Nem véletlen, hiszen ma már a VOLT számít a legjelentősebb vidéki fesztiválnak idehaza.

Egyre nagyobb a VOLT iránti érdeklődés külföldön is: a jegyelővétel alapján várhatóan közel ötezren érkeznek majd Sopronba Ausztriából, Szlovákiából, Németországból, de még a tengeren túlról is utaznak csoportok a VOLT Fesztivál idejére a Hűség Városába.

250 zenekar és DJ lép fel idén, az immár 16. alkalommal rendezendő VOLT Fesztivál mintegy 1500 m2-nyi színpadán, illetve 6500m2-nyi sátorban. A színpadok közt a legnagyobb a 460m2-es Soproni Nagyszínpad, melyre 180.000 Watt teljesítményű hangtechnikai berendezés, 120 hagyományos-, és 60 intelligens lámpa lesz telepítve. A VOLT Fesztivál rockzenei színpadán, az MTV Headbengers Ball Arénában egy Hollandiából importált, eddig Magyarországon még nem használt, EU-szabványoknak megfelelő hangerő-limitáló berendezést tesztelnek majd.

A látogatók tisztálkodását a helyszínen közel 250 tusoló és mosdó biztosítja, továbbá majd’ 250 WC áll a nagyérdemű rendelkezésére, köztük 8 olyan, melyet a kerekesszékes látogatók tudnak használni.

A fesztivál területén egészségügyi bázis működik 3 mentőautóval, 5 orvossal, 12 ápolóval és 25 járőrrel.

A VOLT-nak otthont adó kempinget több mint 2,5 kilométernyi kerítéssel veszik körbe a szervezők, s a rendezvény területén 2200 m2 méhsejt alakú műanyag lapot fektetnek le, így egy esetleges kedvezőtlenebb időjárás esetén is kulturáltan megközelíthetők az egyes programhelyszínek. Év közben a VOLT helyszínén többszáz méteren építettek tartós utakat, melyek ugyancsak a résztvevők kényelmét szolgálják.

A látogatók biztonságát, a jegyellenőrzést, a forgalomirányítást és a programhelyszínek őrzését több mint 300 biztonsági őr látja majd el. Az idei VOLT Fesztivál lebonyolításán (vendéglátás, technika, biztonság, szervezés, stb.) összesen kb. 900-an dolgoznak több mint egy héten át Sopronban.

Jó hír a vendégek számára, hogy a közelmúltban újabb szerződést írtak alá a VOLT Fesztivál szervezői a terület tulajdonosával, így biztosra vehető, hogy még 2010-ben is a Lővér Kemping ad otthont az eseménynek.

Médiafesztivál

Három napon át a VOLT Fesztiválról jelentkezik a Magyar Televízió Kultúrház című műsora. Látványstúdiót épít a helyszínen a rádiócafé 98.6 és a soproni Corvinus Rádió, melyek közös adása, a VOLT RÁDIÓ a fél országban fogható. Napi mellékletet közöl a megye napilapja a Kisaföld is. Száznál több hazai- és nemzetközi újságíró akkreditációs kérését fogadta el a VOLT sajtóirodája, így biztosra vehető, hogy ismét Sopron kerül a média fókuszába ezen a héten.

Vendéglátás

A 2008-as VOLT Fesztiválon a vendéglátás minden igényt kielégítő ételkínálatot sorakoztat fel: olasz tésztázó, pizzéria, lángos, kürtőskalács, hot-dog, kenyérlángos, főtt- és pattogatott-kukorica, gyümölcs és frissen facsart gyümölcslevek, pékség, gyros, falafel, pannini melegszendvics, hekk, pizza, grillételek, palacsinta valamint a churros is megtalálható lesz. A tavalyi évhez hasonlóan idén a GURU tacobárban is kapható a tortilla és csirke szárny. Ugyancsak működik a helyszínen reggeliző pékárus és ABC. Évek óta nagy siker a Tercia Óriásmenza, ahol a VOLT Klub tagjai kedvezményesen juthatnak finom ételekhez. A VOLT Fesztiválon működő Poncichter negyedben a soproni borvidék 8 legkiválóbb borászának borait kóstolhatja meg a fesztiválra kilátogató. A borozókon kívül 16 söröző és 2 koktélbár várja majd a vendégeket! A VOLT folyóborát a Soproni Bormarketing Szövetség választotta, így az első osztályú minőség garantált.

A VOLT vendégei bungee jumping mellett katapultból is kilövethetik magukat, de a hét végén helikopteres városnézésen is részt vehetnek.

ZöldÖvezet

A korábbi évekhez hasonlóan, a VOLT Fesztivál szervezői idén is részt vesznek a „ZöldÖvezet” névvel fémjelzett környezetvédelmi programban, aminek célja a fesztivál környezetterhelésének csökkentése. Ennek keretében egy teljes körű szelektív hulladékgyűjtési rendszert alkalmaznak, aminek köszönhetően a rendezvény hulladékának várhatóan 50%-a újrahasznosításra kerül. A fesztivál területén – a tavalyinál tizeneggyel több – összesen 25 darab hulladékgyűjtő sziget kerül kialakításra, ahol külön gyűjtendő a műanyag, a papír és a fém hulladék. Egyben helyet kap egy Zöld Információs Pont is, ahol a látogatók tájékozódhatnak az újrahasznosítás folyamatáról.



2008. jĂşlius 01., kedd 14:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület