CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

VOLT után, a VOLT-ról
VOLT Fesztivál 2008
2008. július

Két nap során is teltházas fesztivál, a színpad mögött hajnalig bulizó fellépők, 2000 elfogyasztott kakaócsiga - mérleg a fesztiválról.

A tavalyi látogatórekordot tízezerrel írta át az idei VOLT, így hetvenhétezer aktív voltos bulizott a fesztivál négy napján. A fesztivál tizenötéves története során először fordult elő, hogy mindössze tíz percig esett az eső, a vendégek szikrázó napsütésben élvezhették a Lővérek páratlan hangulatát. Magyarország legkedveltebb vidéki fesztiválján kiváló koncerteket hallhattunk: a két fő fellépő, a Manu Chao és az Offspring koncertje egyaránt több mint húszezer vendéget vonzott a Nagyszínpad elé. A rendőrség és a VOLT biztonsági szolgálata tájékoztatása szerint nézőcsúcs ellenére a négy nap alatt egyetlen rendbontás sem történt a helyszínen és Sopron belvárosában.

Rekorddöntő VOLTon vagyunk túl: a Lővér kemping még sosem látott ennyi látogatót, mint az idei fesztiválon. Két olyan nap is volt, hogy majdnem ki kellett tenni a "megtelt" táblát: pénteken és szombaton több mint 23 ezren voltak kíváncsiak a Manu Chao és az Offspring koncertjére. Ez a szám magasabb, mint a 2007-es teltházas napon, a megnövelt terület azonban alkalmasnak bizonyult a közönség befogadására. Az Offspring koncertje idején a legnagyobb fesztiválokat idéző feladatot adott a biztonsági szolgálat munkatársai számára a színpad előtti hatalmas tömeg kezelése. A hazai- és külföldi sztárok egyaránt elégedetten nyilatkoztak az idei VOLT-ról. Manu Chao és csapata a koncert után hajnal 4-ig bulizott a színfalak mögött, Roni Size pedig egyenesen a világ legjobb hangulatú fesztiváljaként aposztrofálta a VOLT-ot. A Reneszánsz Év keretében Sopron belvárosa adott otthont négy nap alatt nyolc színházi előadásnak, amelyek kivétel nélkül teltházzal zajlottak.

Az idei évben a korábbinál jóval többen, közel hatezren jöttek a VOLT-ra a határokon túlról is: elsősorban az osztrákok körében volt népszerű a program, de számos turistabusz és lakóautó érkezett Németországból, Hollandiából, Szlovákiából és távolabbi országokból is. A szervezők és a közönség örömére tizenöt év óta először fordult elő, hogy a koncerteket szikrázó napsütésben élvezhették a fesztiválozók.

A rendőrség és a VOLT biztonsági szolgálatának beszámolója szerint a fesztivál területén és a városban - néhány sátorlopáson túl – említésre érdemes esemény, rendbontás nem történt. A VOLT második napján a rendőrség néhány óra alatt lefülelt egy belépőjegy (karszalag) hamisító társaságot, ők az őrszobán töltötték az éjszakát, ellenük eljárás indul.

Bár a fesztivál 10 színpadának hangereje természetesen sokhelyütt hallható volt a városban, az esemény panaszvonalára 4 nap alatt mindössze 5 telefonhívás érkezett. Úgy tűnik, Sopron lakói nemcsak toleránsak a fesztivállal kapcsolatban, de megértették azt is, mekkora hasznot hoz a városnak ez az átlagosnál jóval forgalmasabb néhány nap.

Beszédesek a VOLT-hoz kapcsolódó számadatok is: amíg a kempingben lakók reggelente közel 2000 db kakaóscsigát fogyasztottak el, minden eddiginél több, közel 150.000 korsó sör fogyott az esemény alatt. A folyamatosan tisztán tartott helyszínen szelektív hulladékgyűjtés folyt, 700 köbméter hulladékot válogattak szét a területen. Sopronban és környéként minden szálláshely megtelt.

A szervezők néhány nappal ezelőtt jelentették be: újabb szerződést írtak alá a fesztiválnak otthont adó kemping tulajdonosával, így biztosra vehető, hogy még jó néhány évig ugyanitt élvezhetjük Magyarország legjelentősebb vidéki fesztiválját. A fesztivál szlogenje pedig továbbra is változatlan: Mindenütt jó, de legjobb Sopron!



2008. július 07., hétfő 13:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület