CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Sziget - Nem csak zene

Az elmúlt idők legerősebb nemzetközi zenei sztárfelhozatala mellett idén is gazdag programot kínál a Sziget azoknak, akik a kultúra egyéb területén keresnek szellemi felüdülést. Színművészet, bábművészet, kortárs- illetve balett táncművészet, képzőművészet, költészet. Többek között az idei Szigeten üdvözölhetjük a Svéd Királyi Balett szólótáncosainak társulatát, a Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínházat, s a Sziget látogatói féláron tekinthetik meg több mint egy tucat budapesti múzeum aktuális kiállítását is.

A Sziget Fesztivál immár ötödik éve büszkélkedhet nagy utcaszínházi produkciókkal. Hagyománnyá vált az olyan gigantikus előadások bemutatása, ahol sem a tér, sem az idő nem szabhat korlátokat... Idén az olasz óriás a KITONB kápráztatja el a szigetlátogatókat. A társulat "Harangjáték, az időutazás" című előadása, a föld és az ég között játszódik. A nagy utcaszínházi előadás a látvány művészeti igazgató Angelo Bonello munkájának az eredményeként jött létre. Ebben az újszerű darabban három különböző állványon 80 méteres magasságban a látványos mozgó szerkezetek, a hidraulikus darukkal mozgatott gigantikus repülő díszletek és a táncos akrobaták koreografált mozgása egy 3 dimenziós előadást eredményez, amely 360 fokos szögben körbeveszi a nézőt

Az észak-vietnámi tradíciókat követő Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház "A falu lelke" című előadásával egy, a világörökség részeként is nyilvántartott, kulturális különlegességet hoz el az idei fesztiválra. Az intenzív színekkel megfestett különleges látványvilág számunkra teljesen szokatlan figurái, melyek hol vigyorgó kisemberek, hol félelmetes sárkányok képében jelennek meg, egy olyan maradandó élményt nyújtanak az ínyenc (báb)színház szerelmeseinek, mely jobbára csak a Távol-Keletre látogatóknak adatik meg. "A falu lelke" című darab elkalauzolja a nézőt az észak-vietnámi rizsföldekre, ahol bepillantást nyerünk az ott élő családok életébe.

Az idei évben először fogadja a látogatókat az Octopus Összművészeti Helyszínen belül kialakított Múzeumi Negyed a Szépművészeti Múzeum, Modem, Ludwig Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Aquincum, Skanzen, Közlekedési Múzeum, Országos Műszaki Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Terror Háza Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum részvételével. A múzeumok kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várják a szigetlakókat, valamint a programban résztvevő múzeumok egész augusztusban kedvezményes, félárú jeggyel látogathatóak Sziget karszalaggal érkezőknek! A kedvezményt a Műcsarnok látogatói is igénybe vehetik.

Idén a nemzetköziség jegyében telnek a Sziget irodalmi délutánjai. A kétnyelvű felolvasó és beszélgető estek alatt magyarul, németül és angolul hangoznak el a neves magyar és külföldi szerzők művei. Nádasdy Ádám, Márton László és Dragomán György partnerei Cristopher Whyte skót, Wilhelm Droste és Hans-Henning Paetzke német szerző lesz. A felolvasásokat élő zenével (hegedű, szaxofon) varázsoljuk még kellemesebbé. Spanyol és magyar nyelven zajlik a Casi Flamenco által összeállított programunk: a kétnyelvű versek mellett profi táncosok és zenészek szórakoztatják a nagyérdeműt klasszikus flamencóval.

A felolvasóestek mellett hűek maradunk az irodalmat zenével együtt szerető közönségünkhöz is: bemutatkoznak korunk reneszánsz műveltségű írónői is: Esze Dóra (ének és próza); Karafiáth Orsolya (vers és próza); Kiss Judit Ágnes (oboa, versek gitár és basszusgitár kísérettel, próza), valamint Nagy Ildikó Noémi (versek, próza, hegedű). Az estet Bódis Kriszta író és filmrendező vezeti. Nem utolsó sorban pedig: nem feledkezünk el a gyerekekről sem! A kortárs magyar irodalom neves szerzői egyre gyakrabban írnak remek, svéd típusú gyerekverseket, melynek jellemzője, hogy a kicsiket okos és kreatív nyelvhasználóként kezelik, problémáikat pedig komolyan veszik. Kukorelly Endre nagy sikerű Samunadrág című kötetének megzenésített változatát Farkasházy Réka színésznő és Bellák Miklós gitáros teszi élővé. A sátor előtt, idén is üzemel az Anagramma-Gyár, melyben a kíváncsiskodók nevére egyénre szabott, több nyelvű értelmezések születnek.

Angliából most hetedszerre érkezik egy "luminárium". A luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést a napfény végzi. Az idei luminárium ismét, egy máshol még nem felállított/felfújt épület, a tavalyihoz hasonlóan az alkotók ismét a Sziget fesztivált tisztelik meg azzal, hogy itt, Budapesten indítják új alkotásukat sok éves föld körüli útjára.



2008. július 21., hétfő 11:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület