CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Sziget reload
Sziget Fesztivál 2008
2008. augusztus 13.

Kilencedik éve, hogy marconán szembenézek a BKV-ellenőrrel a HÉV-megállóban, a Sziget felé tartva. Kilencedik éve, hogy kilométereket sétálok színpadról színpadra vándorolva. S mégis, minden évben egy kicsit más az élmény.

Nem irigylem Új Pétert, akinek minden évben meg kell fogalmaznia egy rövid köszöntőt a Szigetről a Pesti Est különszámába. Mondjuk idén talán nem volt olyan nehéz helyzetben, amikor a 15. Szigetről kellett egy kis eszmét futtatni. Mert tényleg kell ez az egy hét együttlét, ez a kis kikapcsolódás. A megszokott, ismerős helyen felfedezni új, eddig ismeretlen dolgokat – vajon már tavaly is ABC-sorrendben osztották a színpadok sorszámát? Fényt vásárolni – ha széndioxid szennyezési kvótákat lehet venni a kiotói egyezmény alapján, akkor miért ne lehetne a fénnyel is hasonló módon gazdálkodni? Szörnyülködni, hogy mennyi ember van kinn, és milyen fiatalok, és bezzeg amikor mi akkor mi nem, vagy legalábbis nem ennyire, vagy ha mégis esetleg, akkor biztosan nem így.

Sziget van. Bár idén csak öt napos, de a munka mellett ez még pont belefér. Persze jó lenne kinn lenni, ismét a Szigeten ébredni a reggelen arra, hogy a Nagyszínpadon egy jó zenekar éppen hangol, mindezt délután kettőkor, de mostanra már azért kényelmesebb az otthoni ágy, és a HÉV is gyakran jár éjjel. Még egy kicsit közelebb vinném a HÉV megállót a Sziget bejáratául szolgáló K-hídhoz, és ezzel teljesen rendben lenne a tömegközlekedés.

63ezer ember van kinn a Szigeten az első igazi nyitónapon. Persze nem csak az élmény sok, hanem a VIP-es ember is. Legalábbis szerdán a Nagyszínpad melletti VIP-büfé tele van emberekkel. Vip/staff/crew/artist/press, legtöbbjük csak ül és sörözik és nézik az előadást. Ha már van fény, akkor van hang is kinn a Fesztiválon. Nagyszínpad, Alanis Morissette. Elég sok számát hallottam már, így kíváncsi vagyok, hogy milyen élőben. Energikus.

Próbálok megállni a lejtő szélén, de a lángos (sajtos-tejfölös) után kell valami kis törököblítő, és kedves immáron vőlegény Lacinak köszönhetően az absinthe-hez nem annyira kellemes emlékek fűződnek, de nincs mit tenni, inni kell (700 Ft)… Alkoholszondát azért most nem fújnék olyan bátran, mint Soundon, de azért még reménykedek valami kis alacsony alkoholszázalékban. Gyorsan egy fröccs (150 Ft), hogy magasabb legyen, aztán egy mézes, mármint pálinka (600 Ft), s innentől az éjszaka. Mármint nem negatív, hanem pozitív értelemben… Az alkoholszondát meg hagyjuk, van bérletem. Nem csak a Szigetre, hanem a tömegközlekedésre is.

Bacsárdi László

U.I.: Az elkövetkező napokban nagy melegre számíthatunk, s a Sziget orvosa felhívja a figyelmet, hogy minél több folyadékot fogyasszanak a látogatók, és lehetőleg hordjanak fejfedőt.

A hőségriadó végéig felfüggesztik a Sziget szervezői az ásványvíz behozatalára korábban előírt mennyiségi korlátozást. Mindezeken túl, a Vízművek segítségével, lajtoskocsiról osztanak vizet és többezer zacskós vizet is kiosztanak. A Szigeten tucatnyi, a szervezők által felújított ivókút is működik és további, több mint 30 helyen lehet ivóvízhez jutni. A szervezők a Sziget területének több pontján permetkapukat üzemeltetnek és a koncertek közönségét folyamatosan locsolják, illetve a koncerteken is vizet osztanak. Emellett locsolókocsik járják Szigetet, folyamatosan locsolva az utakat. Az egészségügyi bázis dolgozói fokozott figyelmet fordítanak a hőség okozta problémák orvosolására és folyamatosan figyelmeztetik a közönséget a folyadékpótlás szükségességére, felkeltik a napon szunyókálókat és felhívják a figyelmet arra, hogy a kritikus időszakban, 11 és du. 3-között igyekezzenek árnyékos helyen maradni.



2008. augusztus 14., csütörtök 11:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület