CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Kultúra 3.0
Sziget Fesztivál 2008
2008. augusztus 14.

Kinn vagyunk a Sziget elmúlt 15 évének leglátogatottabb napján, de koncertek helyett inkább kulturális élményeket gyűjtünk.

Korábban 65 ezer fő volt a Sziget maximális befogadó képessége, azonban idén a szervezők újabb területeket tisztítottak meg a Hajógyári sziget egyes, hosszú ideig elhanyagolt területein. Emiatt immár akár 70 ezer látogatót is tud fogadni a Sziget, amit természetesen az infrastruktúra további fejlesztésével tettek kényelmesebbé. Szükség is volt erre, hiszen a Sziget második napján már túllépte a nézőszám a korábbi maximumot. Jay Kay, a popkulturális ikon és zenekara, a jó nevű ősökkel dicsekedhető Ky-Mani Marly, a Kaiser Chiefs, a 70 éves örökifjú Rhoda Scott, a tengerentúl egyik legnépszerűbb metál csapata, az Iced Earth illetve a hazai új generáció legjobbjai az Irie Maffia vagy a Kaukázus – és persze a többi produkció - mintegy 68 ezer látogatót vonzott a Szigetre.

Eszünk egy sültcsirkét a Kispál és a borz együttes koncertje alatt. Miközben piszkálom a krumplimat, Lovasi felveti, hogy az egyik legjobb dolog lehet a koncertjük alatt bungee jumpingot ugrani, és ha valaki beugrana helyette, akkor ő is szívesen kipróbálná. Jelentem, nekem megvolt, no nem Kispál alatt, hanem közvetlenül utána. Még régen, amikor nem volt annyira drága az élet idekinn a Szigeten.

Színházvilág

"A Sziget Fesztivál immár ötödik éve büszkélkedhet nagy utcaszínházi produkciókkal. Hagyománnyá vált az olyan gigantikus előadások bemutatása, ahol sem a tér, sem az idő nem szabhat korlátokat... Idén az olasz Kitonb kápráztatja el a szigetlátogatókat. A társulat "Harangjáték, az időutazás" című előadása, a föld és az ég között játszódik. A nagy utcaszínházi előadás a látvány művészeti igazgató Angelo Bonello munkájának az eredményeként jött létre. Ebben az újszerű darabban három különböző állványon 80 méteres magasságban a látványos mozgó szerkezetek, a hidraulikus darukkal mozgatott gigantikus repülő díszletek és a táncos akrobaták koreografált mozgása egy 3 dimenziós előadást eredményez, amely 360 fokos szögben körbeveszi a nézőt. A szerkezet egy nagy fém, 600 m hosszú rugalmas kötéllel behálózott parallelpíped, amely egy mozgó alapzatra van erősítve, ezáltal forgó hatást eredményez, és szürreális harangjátékká válik. Ebből a díszletből indul el és fejlődik tovább a táncosok koreografált akrobatikus előadása." A darab leírása nagyon hangzatos, de nekem a tavalyi Rest királyok (francia Transe Express előadásában) jobban bejött. Abban több időt töltöttek a magasban. De azért végigkövetjük a világ teremtését, a mindent elborító özönvizet és a világ újrateremtését, és a végén hatalmas tapsot kapnak. Nagyobbat, mint az a férfi, aki a világzenei színpadnál a mai napon is próbálkozott a flashmobbal – ismét csak egymagára maradt a póló levételével és pörgetésével.

Akárki akármit mond, nem ismerem az angol Jamiroquai együttest. De talán jobb is. A szigetes koncertje alapján mindenképpen. Bezzeg Kaukázus pár sátorral arrébb bejön, ismét. Amikor az énekes megkérdezi, Hol a rendőrség, elindulok megkeresni. Biztonsági szolgálatosokat találok, rendőröket csak a forgalomirányításnál - s elkapom a legutolsó 19-es villamost a Batthyányi téren.

Bacsárdi László



2008. augusztus 15., péntek 08:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület