CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Zárt a Sziget
Sziget Fesztivál 2008
2008. augusztus 13-18.

Véget ért az első öt napos Sziget fesztivál, s megdöntött minden eddigi látogatói rekordot.

Minden idők legjobb Szigete egy zúzós nulladik napi Iron Maiden koncerttel és öt további "teljes értékű" nappal várta idén látogatóit. Ezalatt a hat nap alatt a látogatók száma elérte a 2005-ös és 2006-os, akkor még hét napos fesztivál 385 ezres rekordját. Három napon is megdöntötte a Fesztivál az eddigi napi látogatórekordot, azaz több mint 65 ezer látogatót tudhatott magáénak. A legtöbben az R.E.M. napján voltak, összesen 70 ezer fesztiválozót szórakoztatott a Sziget – így szombaton ki kellett tenni a "megtelt" táblát. A hat nap alatt tizennégyezer látogatóval több, mint tavaly, az akkor még egy hetes rendezvényen. Akkor ugyan rendesen esett is, s most az égiek kegyesek voltak a Szigethez, annak ellenére, hogy sokan farkast, illetve rekordsebességű vihart kiáltottak a hétvégére. Végül is minden jól alakult és arról szólt a buli, mint már 15 éve mindig: szeretet, szerelem, béke és barátság, zene és minden más, ami segít kizökkenni a hétköznapokból. Ez is egy felejthetetlen Sziget volt, a változatosság, nyitottság és kulturális sokszínűség jegyében.

Nemzetközi sztárok Az idei Sziget nem szűkölködött nagy nemzetközi sztárokban bár sajnos Carl Coxnak családi problémákra hivatkozva le kellett mondania koncertjét és a Pendulum sem tudott fellépni. Ennek oka, hogy a technikát és hangszereiket szállító kamion karambolozott és bár a zenekar tagjai megérkeztek, nem volt mivel koncertezniük. Akik viszont itt voltak és fel is léptek, azok rendkívül jól érezték magukat. Így például Adam Green miután letudta koncertjét, bevetette magát a szigetes éjszakába és szemtanúk szerint hajnal háromkor még javában bulizott a Szigeten.

Malév, a kiscica

Kevesebb volt idén az elveszett tárgy mint tavaly és arányosan több került vissza gazdájához. Tehát egyértelműen jó és hasznos ez a szolgáltatás, ami már beépült a látogatók tudatába, és gyakran használják is. A szigetlakók becsületességét jelzi, hogy adtak le olyan tömött pénztárcát, amiben közel 200 euró volt de volt olyan pénz is, ami csak a pénzváltó bizonylatba volt betekerve. Külföldi gazdája emellett még útlevelét is elhagyta és miután a talált tárgyak osztályán nemcsak a passzportot, de a pénzt is visszakapta, nem jutott az örömtől szóhoz. És találtak egy fehér kiscicát is, egy MALÉV-es szatyorban. A macska a Malév nevet kapta a keresztségben és az újsütetű gazdája a Sziget végén haza is viszi. A házasságkötő sátorban naponta 300 frigy született. Legaktívabbak a francia szigetlakók voltak, akik külön ceremóniát is kerekítettek a házasságkötéshez. Egy egóbajnok saját magát vette el és egy édesszájú a nutellájával kötött házasságot. Az egészségügyi bázis beszámolója szerint komolyabb problémák nélkül telt a Sziget. Ami volt az a szokásos: lábsérülések, bokaficam, zúzódások, horzsolások. Viszont a korábbinál kevesebb fiatalt kellett ellátni azért, mert többet ivott volna a kelleténél.

100 tonna CO2

A Sziget számos eddigi környezetvédelmi tevékenysége mellett idei évben részt vállal a klímaváltozás elleni harcban is. A fesztivál – a színpadok világosításával és hangosításával, a vendéglátó egységek üzemeltetésével, és minden egyéb kiszolgáló egység biztosításával - évente átlagosan 300.000 kWh energiát használ fel. Ezen energia előállítása kb. 100 tonna CO2 kibocsátásával jár. Ez megegyezik 30 háztartás, 40 átlagos autó (15000 km/év), vagy akár 333 szigetlakó 8.000.000 millió/fő lélegzetvételének éves széndioxid kibocsátásával. Ezen 100 tonna CO2-t a Sziget idei évben a CO2NTRA segítségével az ENSZ által auditált CER kvóták törlésével megváltotta. Ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a piacon forgalomban lévő, kibocsátásra jogosító CO2 kvótákból ezt a 100 tonnát a jövőben már nem használhatják fel nagymennyiségű széndioxid kibocsátással működő gyárak, üzemek. Ezáltal közvetve ennyivel csökkentettük a Föld lakóinak CO2 kibocsátását.

Francia exminiszter a Szigeten

A politikusok is inkább a szabadságukat töltötték idén a Szigeten, így sokuk magánemberként volt kint a Fesztiválon. A Fesztivál egyre növekvő nemzetközi ismertségét mutatja, hogy nem csak a magyar közélet képviselői látogattak ki a rendezvényre: itt volt francia közélet egyik legmeghatározóbb és legnépszerűbb alakja, Jack Lang, egykori francia kultuszminiszter. Miniszter korában Giorgio Strehlerrel (aki akkor a párizsi Odéon és a milánói Piccolo igazgatója volt) megalapította az Európai Színházi Uniót, melynek egy időben igazgatója is volt. Ő alapította és igazgatta a Nancy World Theater Festival-t, igazgatója volt a National Chaillot Theater-nek és 1997-ben ő volt az igazgatója a milánói Piccolo Teatro-nak is. Támogatásával jött létre a Zene Ünnepe, amit azóta számos európai országban rendeznek nagy sikerrel.

Svéd királyi és vietnámi nemzeti

A Sziget Színház és Tánc Szabadtéri Színpadán idén is pazar nemzetközi produkciókat láthatott a közönség: egyebek mellett fellépett itt a Stockholm 59° North - a Svéd Királyi Balett szólótáncosaiból alakult együttes - amelynek előadására a svéd nagykövet asszony is kihajózott a Szigetre. Az észak-vietnámi tradíciókat követő Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház "A falu lelke" című előadásával egy, a világörökség részeként is nyilvántartott, kulturális különlegességet hozott el a Szigetre.

A Szigetről 314 külföldi médium tudósított, melynek képviselői 44 országból érkeztek a Fesztivál hírére, és annak hírét tovább adni. <ő>Sziget zárónapján, a The Killers koncert után már megkezdték a Nagyszínpad bontását. A Sziget bontása és takarítása 2 hetet vesz igénybe, és utána indulnak meg a kertészeti helyreállítási munkálatok.



2008. augusztus 19., kedd 10:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület