CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Római ezüstkincslelet Biatorbágyról

Mintegy 500 római ezüstpénz került elő abból a Biatorbágy közelében talált agyagkorsóból, melyet a szakemberek kedden bontottak ki a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) központi irodájának restaurátorműhelyében, Budapesten.

Mint Miklósity Szőke Mihály, a Biatorbágy és Törökbálint határában folytatott ásatás vezetője az MTI-nek elmondta, a sajtó képviselőinek jelenlétében kibontott korsó 2008 novemberében került elő egy villagazdaság maradványainak feltárása során. A lelet érdekessége, hogy szinte pontosan egy évvel korábban néhány méternyire már találtak egy másik edényt, amely 247 ezüstpénzt, úgynevezett antoninianust rejtett.

Az érmék a rajtuk látható császárportrék tanúsága szerint III. Gordianus (238-244) és Gallienus (253-268) uralkodása között készültek; a kincs tulajdonosa viszonylag rövid idő, mintegy 20 év alatt gyűjtötte össze a két korsóban elrejtett, külön-külön is kisebb vagyonnal felérő pénzmennyiséget - tájékoztatott a régész.

Miklósity Szőke Mihály beszámolója szerint az elrejtés oka nagy valószínűséggel a Duna-Tisza közéről érkező szarmata lovasnép, a roxolánok 260 körüli nagy erejű támadása volt, amely jelentős pusztítással járt Pannonia provinciában; az érmék ekkor kerülhettek a földbe.

A két korsó közül a nehezebbet az év első felében érintetlenül állították ki a Magyar Nemzeti Múzeumban, ezután kerülhetett sor a felbontására - mondták el a műveletet végző szakemberek. Vida István numizmata és Döbrentey Szilvia restaurátor tájékoztatása szerint az edényből mintegy 500 érem került elő, közülük több cementálódott, összetapadt példány, így a pontos számot csak a várhatóan több hetet igénybe vevő tisztítás után lehet majd meghatározni.

Az előkerült leletek a tisztítás után a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerülnek.



2009. április 08., szerda 22:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület