CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Újabb zárolások az oktatásban

A Magyar Nemzet értesülése szerint Szűcs Erika szociális miniszter négy milliárd forintot zárolt a közoktatásra fordítható költségvetésből. Ez az Arany János szakiskolai programot, a Nemzeti tehetség programot veszélyezteti, valamint leállhatnak a szakképzési fejlesztések és az érettségi vizsgák biztonságos lebonyolítása is kérdésessé vált - írja a napilap. Az OKM válaszában leszögezte, az érettségi vizsgák, illetve a kompetenciamérések finanszírozási kerete a tárca rendelkezésére áll, lebonyolítása nincs veszélyben.

A szakképzés és felnőttképzés finanszírozása a szociális miniszter kezében van, ezért nem a program kidolgozásáért felelős oktatási tárca dönthet saját programjainak pénzügyi helyzetéről. Mivel Szűcs Erikát a vagyonzárolások elrendelésénél felszólította a kormány, hogy szorítsa meg idei költségvetését, a miniszter az oktatási programoknál kezdte a csökkenteni a kiadásokat, hiszen a szakmailag nem őt, hanem Hiller István oktatási minisztert terheli a felelősség a programok leállása vagy csökkentett működése miatt - olvasható a lapban.

A Munkaerő-piaci Alap képzési részéből zár alá volt négy milliárd forintos összegből 1,5 milliárd a szakképzési fejlesztéseket, 1,2 milliárd főként az érettségire szánt keretet, az Arany János szakiskolai programot, a kompetenciaméréseket, illetve 1,3 milliárd forint a Nemzeti tehetség programot érinti.

A Nemzeti tehetség program az Új tudás program azon része, amely határozatban rögzíti, hogy a tehetséggondozásban részt vevő 20 ezer diákról ötvenezerre emeli a programban részt vevők számát, valamit a felsőoktatásban 20 ezer diáknak plusz ösztöndíjat biztosít.

Az Arany János szakiskolai program a halmozottan hátrányos helyzetű, rossz szociális körülmények között élő gyerekek szakmához jutását segítené.

A szociális tárca a Magyar Nemzetnek megerősítette a zárolás tényét, ám a programok sorsáról nem nyilatkoztak, azt írták, az az oktatási tárca hatásköre. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium válaszából kiderült, a zárolt összeget nem tudják miből pótolni, tájékoztatásuk szerint azonban az érettségi vizsgák és kompetenciamérések finanszírozási kerete nincs veszélyben, azok lebonyolítása tehát biztosított. Az érettségire szánt keretben történt zárolási összeget az érettségi vizsgát lebonyolító vizsgaközpontok fejlesztésére szánta volna a szaktárca.

(forrás: Magyar Nemzet, EduPress)



2009. április 09., csütörtök 17:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület