CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Hét lépésben az iskolai erőszak ellen

Az Együttműködő iskola - együttműködő társadalom (EMI) mozgalom a maga módján: a biztonságot adó, együttműködő tanulási környezetek hiányának kimondásával, az együttműködés pozitív kultúrája iránti igény ébrentartásával ad választ az iskolai erőszak kérdésére.

Az EMI-mozgalom hét, szakmailag is jól értelmezhető lépésben fogalmazta meg azokat a támpontokat, melyek a pedagógiai kommunikáció megújításához szolgálnak eszközként az erőszakos cselekmények elkerülése érdekében.

Az iskolai erőszak témájával kapcsolatban a közbeszédben moralizáló, diszkrimináló és stigmatizáló megközelítések hangzanak el, jogszabályok születnek, kutatások indulnak, szakértői teamek dolgoznak annak érdekében, hogy megelőzhetőek legyenek a további hasonló esetek. A Magyar Pedagógiai Társaság Comenius Műhely Egyesülete az említett célt egy mozgalom elindításával kívánja elérni.

"Kész vagy arra, hogy változással reagálj a kihívásra? Ne várd a csodát! Légy önmagad szakértője - tanítványaid mentora! Hallgass saját "szakmai" ösztöneidre, merj szembenézni a valósággal: összpontosíts a tanóráidon tapasztalható esetleges válságtünetek kommunikatív jelentésére! Fogalmazd meg magadnak: mit teszek itt és most a tanteremben, amivel a köztem és tanítványaim közt állandósuló energiaszegény (netán ellenséges) viszonyt fenntartom; mit tehetek itt és most, amivel változást, új, dinamikus egyensúlyt, energiában gazdag, együttműködő tanítási-tanulási környezetet idézhetek elő? A változáshoz keress partnert a tanítványaidban, kritikus barátot a kollégáidban, a szülőkben - hogy az együttműködés számodra is, tanítványaid számára is természetes módon rendelkezésre álló, kiapadhatatlan belső erőforrás legyen! Élj a mozgalom által kezdeményezett lehetőségekkel is! Csak 7 lépés - tegyük meg együtt!" - szól a 7 lépés - tegyük meg együtt program felhívása.

Az Együttműködő iskola - együttműködő társadalom elnevezésű civil mozgalmat a közoktatásbeli kultúraváltás társadalmi támogatása érdekében indították el, melynek kapcsán horizontális összefogással kívánnak helyi hálózati pontokat létrehozni, bázisiskolákat keresni, az együttműködő pedagógusok elismerésére EMI-kártyarendszert kidolgozni. A mozgalom együttműködési megállapodást készül kötni az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel (OFI), felkínálva az EMI-mozgalom lehetőségeit az OFI által gondozott "Biztonságos iskoláért" programhoz csatlakozó intézményeknek is. A civil mozgalom szervezői várják minden civil szervezet, fenntartó, szakmabeli és szülő jelentkezését, hogy stratégiai partnerként, közoktatási intézményként, pedagógusként csatlakozzon.

forrás: EduPress



2009. április 09., csütörtök 17:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület