CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Mesterképzések a jelentkezői létszámbővülésben

A jelentkezési statisztikákból kiderül, az idei 22 százalékos összjelentkezői létszámnövekedés részben a meghirdetett mesterképzéseknek köszönhető. Éppen ezért jellemzően a mesterképzéseket is hirdető intézmények tudták az összjelentkezői létszámbővüléssel azonos vagy magasabb mértékben növelni jelentkezői számukat, az intézmények többségénél az összjelentkezői bővülés több mint 50 százaléka a meghirdetett mesterképzéseknek köszönhető. Idén csaknem 27 ezerrel többen jelentkeztek a felsőoktatásba, ez nagyjából 22 százalékkal több, mint a tavalyi évben.

A jelentkezői létszám változását a mesterképzésre jelentkezők megjelenésével, illetve a nyelvi előkészítő programban részt vett nagyjából 11 ezer érettségi előtt álló diákkal indokolja az oktatási tárca, akik az adott korosztály végzősei közül tavaly hiányoztak, hiszen középiskolai oktatásuk öt év. Így a 27 ezerrel több jelentkező 22 százalékos növekedést jelent a felsőoktatásban, mely az intézmények költségvetésére is hatással van.

Az idei statisztikákból kiderül, hogy azonos mértékben, vagy jobban, azok az intézmények tudták növelni jelentkezési adataikat, amelyek indítottak mesterképzést.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) idei 22.397 fős jelentkezői létszámával megelőzte a 2006-ban produkált eredményét. 2006-ban 132.525-en jelentkeztek összesen a felsőoktatásba, nagyjából 5000-rel többen, mint idén, akkor az ELTE-re 22.228-an adták be jelentkezésüket. Az ELTE a tavalyinál 6113-mal több jelentkezést fogad idén, 37, 6 százalékos jelentkező létszámbővülésének 56 százaléka a meghirdetett mesterképzéseknek köszönhető.

A mesterképzések növekedésben betöltött szerepe a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) esetében is magas, a 30 százalékos növekedés 69 százaléka a mesterképzéseknek tudható be. A Műegyetemen (BME), a Budapesti Műszaki Főiskolán (BMF), a Debreceni Egyetemen (DE), a Károli Gáspár Református Egyetemen, a Miskolci Egyetemen (ME), a Nyugat-magyarországi Egyetemen, a pécsi, a szegedi egyetemen, illetve a Szent István Egyetemen (SZIE) kicsit eltérő arányban, de a jelentkezői létszámnövekedés több mint 50 százaléka a mesterképzéseknek köszönhető.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói létszáma a mesterképzéseket nem tekintve 563 főről 472 főre csökkent. Az intézmény mesterképzéseivel azonban 3,6 százalékkal növelte idei összjelentkezői létszámát. Hasonlóan mesterképzéseinek tulajdoníthatja, hogy nem csökkent idei jelentkezési létszáma a Nyíregyházi Főiskola, a veszprémi Pannon Egyetem, illetve a Zsigmond Király Főiskola. A veszprémi egyetem például 13, 7 százalékkal tudta növelni összejelentkezői létszámát annak ellenére, hogy az alap illetve felsőfokú szakképzéseit tekintve 54 fővel csökkent a jelentkezők érdeklődése. A Zsigmond Király Főiskolának pedig a mesterképzésre jelentkező 259 felvételizője nélkül arányaiban igencsak csökkent volna jelentkezői létszáma, így azonban ha kis mértékben is, de növekedést ért el.

Nem kizáró ok azonban a növekvő népszerűség tekintetében a mesterképzések indítása, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 14,3 százalékkal, a Kecskeméti Főiskola 20,9 százalékkal növelte összjelentkezői létszámát a tavalyihoz képest mesterképzések híján is.

Meg kell jegyezni azonban, hogy mindössze a BCE, a BGF, a BME, a DE, a Dunaújvárosi Főiskola, az ELTE, az Eszterházy Károly Főiskola, a ME, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola, a Semmelweis Egyetem, a SZIE, a Szegedi Tudományegyetem és négy hittudományi főiskola növelte az összjelentkezői létszám növekedésének arányával megfelelően, vagy magasabb mértékben jelentkezői létszámát. Ezek közül viszont csak a hittudományi főiskolák nem indítottak mesterképzést.

forrás: EduPress



2009. április 10., péntek 20:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület