CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Nemzetközi jellegű intézmények és nemzetközi MAB

Nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmények működési feltételeiről nyújtottak be önálló törvényjavaslatot.

A javaslat szerint nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmény az lehetne, amelyben külföldi a beiratkozott hallgatók, illetve oktatók legalább 30 százaléka éves szinten - tájékoztatta a javaslatról Magyar Bálint SZDSZ-es képviselő az MTI-t. A törvényjavaslatot várhatóan még tavasszal tárgyalja a parlament.

Nemzetközi jellegű felsőoktatási intézményt a tervezet szerint külföldi állam és külföldi jogi személyiséggel rendelkező szervezet is alapíthat, de ha egy hazai államilag elismert felsőoktatási intézmény megfelel a feltételeknek, az szintén átalakulhat nemzetközi intézménnyé. A javaslatban szerepel azonban, ha egy intézmény három éven keresztül nem tudja teljesíteni a feltételként szabott 30 százalékos külföldi oktatói, hallgatói arányt, azzal az intézmény elveszíti nemzetközi jellegét és nemzetközi jellegének állami elismertségét vissza kell vonni. A tervezett jogszabály szerint az oktatói, tudományos, művészeti tevékenységéért munkavállalási engedélyre a külföldi oktatóknak nem lenne szükségük. Magyar Bálint elmondta: a javaslattal szeretnék elősegíteni a külföldi és nemzetközi felsőoktatási intézmények minél nagyobb számú működését Magyarországon, illetve minőségi garancia mellett szeretnék könnyíteni megtelepedésüket - írja a Hvg.hu.

A felsőoktatási törvény tavaly decemberben elfogadott módosítása szerint a nemzetközi intézmények területét külön törvényben kell szabályozni, már csak azért is, mert a Közép-európai Egyetemre, illetve az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemre külön szabályozás van érvényben. A mostani törvényjavaslattal hatályát veszíti a két intézményre vonatkozó egyedi regula is, és egységesebb szabályozás alakítható ki - mondta a volt oktatási miniszter.

Magyar Bálint tájékoztatott, hogy a tavaly év végi felsőoktatási törvénymódosítás lehetőséget teremtett arra, hogy az OECD országokban akkreditált felsőoktatási képzéseket a magyar intézmények a Magyar Akkreditációs Bizottság mérlegelése nélkül átvegyék, a MAB csak a szakindításhoz szükséges feltételeket vizsgálhatja.

A képviselő kitért rá, hogy jelenleg az oktatási tárcával közös javaslaton dolgoznak, amely a MAB nemzetközivé tételét célozza. Ez azt jelentené, hogy az akkreditációs bizottság hatáskörébe tartozó szakindítási, szakalapítási kérelmek elbírálásába nemzetközi szakértőket is be kellene vonni, a kérelmeket pedig angol nyelven is be kellene nyújtani. Magyar Bálint szerint ez objektívebbé tenné a minőségi szempontok megítélését.

A törvényjavaslatot várhatóan egy hónapon belül benyújtják.

forrás: MTI, EduPress



2009. április 11., szombat 09:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület