CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Francia múzeumok túlsúlya május 16-án

Negyvenegy európai országból 2200 múzeum jelentette berészvételét a múzeumok május 16-ára kitűzött ötödik európai éjszakáján, és közülük minden második franciaországi lesz - közölte a francia kulturális minisztérium.

A kezdeményezés maga is Franciaországból indult 1999-ben és 2005-ben vált európai megmozdulássá. A Múzeumok éjszakájának fővédnöke az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Európa Tanács, amely ebből az alkalomból megnyitja a nagyközönség előtt székhelyét, a strasbourgi Európa Palotát. A védnökök között lesz az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, amelynek párizsi székháza ugyancsak várja a vendégeket.

Tavaly csak Franciaországban másfél millióan éltek a lehetőséggel, hogy a szokottól eltérő esti és éjszakai időpontokban ingyen látogathatták a múzeumokat és gyűjteményeiket. Az idei program célja Franciaországban "a múzeumok és az alkotás találkozása lesz", magában foglalja az élő előadásokat, a tudomány és a technika rendezvényeit is.

2009-ben először vesz részt a múzeumi éjszakán San Marino. A svájci Délémont-ban a látogató boszorkányper felelevenítésének lehet a tanúja, a svédországi Umeában kincsvadászatot rendeznek, Moszkvában performanszokat.

Az európai nagyvárosok hagyományait követve Magyarországon 2003 óta, az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjjel - idén június 20-án - rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Tavaly mintegy 70 budapesti és 160 vidéki helyszínen várták gazdag múzeumi programok az érdeklődőket.

Forrás: MTI



2009. április 14., kedd 16:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület