CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Csaknem 70 versenyfilm és ugyanennyi koncert a Mediawave fesztiválon

1969 és a szexuális forradalom lesz az egyik speciális téma az idei Mediawave fesztiválon; az április 25. és május 2. között Győrött megrendezendő nemzetközi filmes és zenei seregszemlén.

A rendezvényen csaknem hetven versenyfilmet vetítenek, s ugyanennyi koncert szórakoztatja majd a vendégeket - mondta a keddi győri programismertető sajtótájékoztatón a fesztiváligazgató. Újdonság, hogy egészestét játékfilm kategóriában az idén először hirdettek versenyt a szervezők. A nagyjátékfilmeket külön nemzetközi zsűri értékeli majd, amelynek tagjai a világhírű, Oscar-díjas amerikai vágó Alan Heim, Vivi Dragan Vasile román operatőr és Nyakó Júlia színésznő lesznek.

Hartyándi Jenő közölte: a versenyprogramba hetvennyolc országból 1334 filmet neveztek, közülük választotta ki az előzsűri azokat az alkotásokat, amelyek versenyeznek az elismerésekért.

A versenyprogram mellett úgynevezett "panoráma filmeket" is láthatnak az érdeklődők, köztük Darren Aronofsky A pankrátor című filmjét, amely tavaly a Velencei Filmfesztiválon elnyerte az Arany Oroszlán díjat. A Panoráma program filmjeinek egy részével a fesztivál 1969 negyvenedik évfordulójáról, azon belül pedig a szexuális forradalomról emlékezik meg.

Világhírű muzsikusokat várnak a zenei programokra. Koncertet ad például az amerikai dzsesszlegenda, a ma már 82 éves szaxofonos Lee Konitz, aki egykoron Charlie Parkerrel és Elvin Jones-szal együtt muzsikált. Győrbe egy fiatal amerikai-német-izraeli együttes élén érkezik.

A fesztiváligazgató szólt egy másik zenei kuriózumról is. Május 1-jén Győr is bekapcsolódik a wroclawi Thanks Jimi fesztiválba. Az egynapos minifesztivál csúcspontján az eseményre érkező blues- és a rockrajongó gitárosok rövid próbát követően együtt játsszák el neves zenészek közreműködésével Jimi Hendrix Hey Joe című számát. Tavaly Wroclaw főterén 1951 gitáros játszotta a számot, ez a fergeteges hatású koncert Guinness-rekordnak számít - emlékeztetett Hartyándi Jenő.

A programhoz szakmai konferenciák is kapcsolódnak.

Forrás: MTI



2009. április 15., szerda 13:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület