CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Charles Simonyi a Puskásban járt

Április 16-án a "Kétszer a világűrben, másodszor a Puskásban – találkozó Charles Simonyival" rendezvény keretében a BUDAPESTI Puskás Tivadar Távközlési Technikumba látogatott a második űrutazásáról hazatérő Charles Simonyi.

A kétszeres űrturista második látogatása volt ez a Puskásban, hiszen első űrutazása után is felkereste az iskolát, 2007. április 30-án. A 2007-es egyórás, „Űrhajós találkozó a Puskásban” rendezvényen az akkori rádióbeszélgetésein részt vevő rádióamatőrökkel és diákokkal, valamint a hazai űrkutatáshoz kötődő szervezetek képviselőivel találkozott. A mostani rendezvényen találkozott rádióamatőrökkel, diákokkal, a Masat-1, az első magyar műhold készítőivel valamint az április 3-i hétvégi események szervezőivel.

"Simonyi április 9-én délután mondta, hogy idén is szívesen jönne az iskolánkba és találkozna azokkal a rádióamatőrökkel és diákokkal, akikkel az űrből létesített kapcsolatot. Azonnal azt válaszoltam, hogy szívesen látjuk." – mondta dr. Horváth László, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum igazgatója.

"A mai nap egy ünnep, de azt, hogy erre sor kerülhetett, leginkább azoknak a lelkes rádióamatőröknek köszönhetjük, akik hosszú hetek és hónapok munkáját fektették be a sikeres rádiókapcsolatok megvalósításába." – tette hozzá Bacsárdi László, a Természet Világa szerkesztőbizottsági tagja.

A találkozóra Charles Simonyi feleségével, Lisa Simonyival és testvérével, Simonyi Tamással látogatott el. Érkezésekor kenyérrel és sóval fogadták, majd a magyar himnusz meghallgatása közben felvonták az iskola udvarán a Magyar Köztársaság lobogóját.

A tornacsarnokban tartott majdnem egy órás rendezvényen először Dr. Horváth László, Puskás Tivadar Távközlési Technikum igazgatója köszöntötte házigazdaként a résztvevőket. Horvai Ferenc, Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa a Pille műszerrel való mérésekért mondott köszönetet, majd Apáthy István, az MTA KFKI AEKI kutatója egy gravírozott Pille-dózismérőt adott át az Űrdozimetriai kutatócsoport nevében. Staar Gyula, a Természet Világa főszerkesztője szerkesztőbizottsági tagként üdvözölte Simonyit, de előtte a szervezők egy űrhajó alakú tortával köszöntötték az 1869-ben létrehozott folyóiratot, amely idén ünnepli alapításának 140. évfordulóját. Az ajándékot Charles Simonyi, mint a Természet Világa szerkesztőbizottsági tagja adta át Staar Gyula főszerkesztőnek. Dr. Horváth András, Magyar Asztronautikai Társaság elnöke és Dr. Kelemen János, a társaság főtitkára Nagy Ernő emlékérmet adott át Simonyinak. A Műegyetemen fejlesztés alatt álló első magyar műhold, a Masat-1 csapatának tagjai nevében Dudás Levente köszönte meg az űrhajósnak, hogy segített tesztelni a Masat-1 földi állomását. Dr. Gschwindt András a Műegyetemi Rádió Club vezetőjeként foglalt helyet az asztalnál, a rádióamatőrök nevében Horváth Márk, az április 3-i és 5-i események egyik fő szervezője köszönte meg a kapcsolatokat és adta át a sikeres kapcsolatokat igazoló QSL-lapokat. Ezután néhány kiválasztott diák, rádióamatőr valamint sajtókérdésre került sor, majd egy szomjoltó tűzoltóautó és zsíros kenyér fogadta a szabadban a frissülni vágyókat. A rendezvényen többek között részt vett Dr. Magyari Béla kiképzett űrhajós, Kovács Kálmán, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke, Dr. Pap László, az Űrkutatási Tudományos Tanács elnöke. Nagyon sok rádióamatőr érkezett a találkozóra Siófoktól Csíkszeredáig a Kárpát-medence minden tájáról, hogy üdvözölhessék az űrhajóst és átadják neki ajándékaikat.

A rendezvény szervezésében az április 3-i hétvégi eseményekhez hasonlóan a Puskás Tivadar Rádióamatőr Klub (HA5KHC), a Magyar Űrkutatási Iroda, a Műegyetemi Rádió Club (HA5MRC), a Puskás Tivadar Távközlési Technikum, a Magyar Asztronautikai Társaság, magyarországi rádióamatőrök és az alapításának idén 140. évfordulóját ünneplő Természet Világa vesz részt.



2009. április 17., péntek 13:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület