CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

KatonaSuli - választható érettségi tárgy a katonai alapismeretek

A katonai pálya presztízséről, a modernizált, önkéntes Magyar Honvédségről, annak feladatiról, kihívásairól és szerepéről a Magyar Köztársaságban, valamint a Katonai alapismeretek népszerűsítésére létrehozott KatonaSuli elnevezésű akkreditált program jelenéről és jövőjéről tartottak előadásokat a Honvédelmi Minisztérium meghívott előadói a Budai várban április 16-án, Budapesten.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum adott otthont annak az egész napos rendezvénynek, mely előadásainak kiemelt célja a katonai alapismeretek, érettségi tárgyként is választható tantárgy körül történő fejlesztések, a tantárgy háttértámogatásaként létrehozott honlap bemutatása és a diákok előtt megnyíló lehetőségek hangsúlyozása volt.

A rendezvényt dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter nyitotta meg, beszédében hangsúlyozva mennyire fontos a diákok számára a honvédelmi nevelés, melyet alapjaiban, pozitív irányban változtatott meg, hogy 2004 óta a Magyar Honvédség nem sorozott katonákból, hanem hivatásos katonákból áll, ezzel megteremtve a professzionális Magyar Honvédséget.

A katonai alapismeretek tantárgy helye a közoktatásban címmel tartott előadást Ötvös Zoltán az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatási főosztály érettségi referense, aki a KatonaSuli program előzményeként a NAT 2007-es változtatásairól beszélt, kiemelve a katonai alapismeret bevezetésének fontosságát, amely tárgy nem csak műveltséget ad, de pszichikai edzettségre, stressz tűrésre neveli a fiatalokat, valamint számtalan olyan ismeretet sajátíthatnak el általa a diákok, melyek képességeiket fejlesztik.

Múltról, jelenről és jövőről beszélt Magyar Ferenc mk. ezredes, ismertetve a katonai alapismeretek tantárgy múltját, a jelenben elkezdett és a jövőt meghatározó fejlesztéseket, melyek során növekvő tendenciát mutathat a katonai alapismereteket érettségi tárgyként választók száma. Azonban hozzátette, szükségszerű az elavult tankönyvek és módszerek fejlesztése, a megfelelő szakemberek kiválasztása és a pedagógusok megfelelő felkészítése, mert csak ezt követően teremthető meg az egész életen át tartó tanulás célja, az alkalmazható tudás átadása, a katonai alapismeretek elsajátítását követő minőségi munkavégzés.

Csank Csaba a BLSZSZK Fáy András szakiskola igazgatója a tantárgy hasznosságát emelte ki előadásában, miszerint igenis fontos a fiatalság hazaszeretetre, egészségre, rendszeretetre, egészséges küzdőszellemre nevelése, úgy, hogy minden tanuló hasznos ismereteket szerezhet közben. Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott dr. Krizbai János ezredes, aki a fiatalok körében végzett kutatások és empirikus vizsgálatok eredményeként kijelentette, hogy szükség van a fiatalok megszólítására, az oktatás közeledésére, ugyanis a mai fiatalság egy része szociális feszültség következtében képtelen társas kapcsolatok kialakítására.

A jövőbeni tervekről beszélt dr. Felházi Sándor ezredes. Előadásában kiemelte, hogy már az alapképzés szintjén meg kell kezdeni a munkát, elkerülhetetlen a témák megújítása, aktualizálása, képzési célként pedig átfogó ismereteket kell nyújtani a Magyar Honvédség feladatáról, a szerződéses katonák életéről, de a fő cél az életre nevelés. Beszámolt arról is, hogy az új tankönyv április 30-ára lesz nyomdakész, jövő év januárra- februárra lesznek késznek a nyomdai munkák.

A nap folyamán előadást tartott még Kovács Imre ezredes, a hazafiság, hazaszeretetre történő nevelés fontossága címmel, de beszélt még a tanmenetről, a tantárgy oktatásának feladatairól, célkitűzéseiről, módszereiről és az oktatási segédeszközök használatáról Novák István.

Az előadásokat követően a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítását tekinthették meg a vendégek, dr. Holló József az intézmény igazgatójának vezetésével

forrás: EduPress



2009. április 17., péntek 13:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület