CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Kampány az EU-választásokon való magasabb részvételért

Kampányt indít a fiataloknak az európai parlamenti választáson való magasabb részvételéért az Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO).

Az ACEEEO tapasztalata szerint az első szavazók keveset tudnak a pártok tevékenységéről, a szavazás menetéről, és rendkívül alacsony a részvételük a választásokon. Ennek okát abban látják, hogy a fiatalok nem tudják, mi a szavazás, mi a demokrácia - mondta Tóth Zoltán. Az ACEEEO a fiatalok választási részvételének növelése érdekében folytatja az 1999-ben elindított "Első választók a Parlamentben" címmel szervezett pártsemleges kampányát. Minden pénteken 10 és 11 órakor várják az előre bejelentkezett középiskolai csoportokat a Parlament épületébe, ahol előadást hallgathatnak meg a választásról és kérdéseket tehetnek fel a fiatalok. A foglalkozás minden alkalommal a Parlament épületének megtekintésével zárul - tette hozzá.

Az első ilyen előadásra pénteken került sor az Országgyűlés épületében, az első ötven diák egy fővárosi gimnáziumból érkezett. Az előadás után minden diák kapott egy választási képeskönyvet, amelyet a 2004-es EP-választásra készített az Országos Választási Iroda, egy DVD-t a választások módjáról, és egy CD-ROM-ot a magyarországi települések címereiről. További hat európai országban hasonló módon aktivizálják a fiatalokat, és további 12 országban más eszközökkel operáló kampányban kívánják rávenni a fiatalokat, hogy menjenek el az EP-választásra.

Tóth Zoltán hangsúlyozta: a fiatalok alacsony választási részvételének egyik oka, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mely párt programja áll a legközelebb az elképzelésükhöz, és gyakran a televízióban látott "politikai színészek" benyomásai alapján döntenek. Ezért az ACEEEO arra bíztatja a fiatalokat, hogy ismerkedjenek meg a pártok programjaival. Ezt segíti elő, hogy a www.firstvoter.org oldalon egy teszt kitöltésével hamarosan segítenek eldönteni, az érdeklődők véleménye mely párt programjához áll a legközelebb. Az EP-választáson induló pártok képviselőit megkérdezik 30 fontos kérdésben, amelyre igennel vagy nemmel válaszolhatnak, és az érdeklődők is kitölthetik a kérdéssort, a weboldal pedig megmondja, válaszai alapján mely párt programjához áll a legközelebb az érdeklődő.

Forrás: MTI



2009. április 17., péntek 13:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület