CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Radaros kémműhold indult Indiából

Az űreszközt Izraeltől vásárolták, és elsősorban a gyanús pakisztáni tevékenység megfigyelésére szánják.

A 200 millió dolláros katonai célú műholdas radar hasznosan egészíti ki az indiaiak már meglevő optikai kémműhold-kapacitását. Az indítási előkészületek a nemrég Mumbaiban történt terrorcselekmények hatására gyorsultak fel. Ezeket pakisztáni kapcsolattal rendelkező terroristák követték el. A radarmegfigyelések segítségével éjjel-nappal és rossz időjárási körülmények mellett (borult időben) is megfigyelés alatt tudják tartani a két ország határvidékén levő völgyekben történő mozgásokat, 1 méteres felszíni felbontással. A radar számára a hagyományos álcahálók sem jelentenek akadályt.

A RISAT-2 nevű műhold április 20-án, magyar idő szerint 3:15-kor startolt az Indiai Űrügynökségnek (Indian Space Research Organization, ISRO) a poláris pályára szánt műholdak felbocsátására szolgáló PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) hordozórakétájával, a sriharikotai Satish Dhawan Űrközpontból. Az új műhold 550 km magas pályára kerül. Az indítás során egy oktatási célú mikroműhold is helyet kapott a rakétán.

A RISAT-2 apertúraszintézis-radarjával a pakisztáni-indiai határvidéken túl északabbra, afganisztáni területen is vizsgálódnak majd. A kopár, hegyes-völgyes területek szemmel tartására különösen kényelmes a radaros technika. A rendszer ugyancsak alkalmas a tengeri hajóközlekedés megfigyelésére.

A közös projekt jól illusztrálja a fejlődő indiai-izraeli katonai űregyüttműködést. India rendelkezik alkalmas hordozórakétákkal, Izrael viszont a műholdgyártás területén nyújt fejlett technológiát. Az elmúlt évben Indiából indult a mostani műhold párja, az izraeli TecSAR. Valószínűleg az adatok földi vétele és a feldolgozó algoritmusok fejlesztése terén is van együttműködés a két állam között.

forrás: Űrvilág



2009. április 20., hétfő 14:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület