CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Késik az orosz Naprendszer-kutatás újraindulása?

A Mars és a Hold felé indítandó orosz űrszondás programoknak valószínűleg késedelemmel kell szembenézniük.

Az automata űreszközökkel végzett dicsőséges orosz (pontosabban szovjet) hold- és bolygókutatási tevékenység újraéledését műszaki és pénzügyi problémák is hátráltatják. Az egykori Szovjetunióból az 1960-as és 80-as évek közt tucatjával indultak a bolygóközi űreszközök. A Vénuszhoz és a Halley-üstököshöz küldött 1984-es Vega-2 küldetés óta azonban egyáltalán nem repült sikeres Naprendszer-kutató űrszonda Oroszországból.

Az eredetileg 2012-es indításra szánt különleges Luna-Glob szonda nyolc műszeres becsapódó egységével (penetrátorával) a négy évtizeddel ezelőtti Apollo-leszállóhelyek környékét szeretnék vizsgálni. A rajtuk elhelyezett szeizmométerekkel az égitesten végbemenő rengésekre, s így közvetve a Hold belső szerkezetére vonatkozó méréseket végeznének, eldöntendő, hogy van-e a Holdnak olvadt magja. A Luna-Glob simán leszálló egységét a Hold déli pólusának közelében fekvő egyik kráterbe küldenék, hogy ott a lehetséges vízjég után nyomozzon.

Értesülések szerint a terveket azonban az orosz kormány és a gyártó Lavocskin cég illetékesei várhatóan május-június folyamán átértékelik majd. A szonda pontos műszerezettsége és konfigurációja is megváltozhat (törölhetik a leszálló egységet, csökkenthetik a penetrátorok számát). Ha valóban késésre kell számítani, az kihatással lehet más programokra is. Nemzetközi együttműködés keretében például egy indiai szondával egy kisméretű orosz holdjárót küldenének a Holdra, 2012-13-ban. Ez azonban az eredeti elképzelések szerint a Luna-Glob folytatása kellene legyen...

Emlékeztetőül: az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter szonda – ugyancsak többszöri halasztás után – a jelenlegi előrejelzések szerint június 2-án starolhat Atlas-5 rakétával. Saját felszíni becsapódó egységének neve LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite). Az elmúlt években Japán, Kína és India is küldött űrszondát a Holdhoz.

A Holdra induló szonda azonban nem az egyedüli, amellyel gondok lehetnek. Egy még összetettebb program, a Mars nagyobbik, Phobos nevű holdjára induló Fobosz-Grunt felbocsátása is csúszhat. Mint ismeretes, a Fobosz-Grunt egyik célja talajminta visszajuttatása a Földre a Phobosról. A start dátumát eredetileg – és hivatalosan még most is – az idei év októberére jelölték ki. A jólértesültek azonban tudni vélik, hogy a 2011-12-re történő halasztást most már bármikor bejelenthetik...

Ha sor kerül rá, a hosszú késlekedést az magyarázza, hogy ha nem készülnek el időben az űreszközzel, akkor a Mars felé való energiahatékony indításhoz meg kell várni a következő kínálkozó alkalmat, amit a két bolygó – a Föld és a Mars – egymáshoz viszonyított pálya menti helyzete határoz meg.

Mindennek botrányos vége lesz – nyilatkozta Roald Szaggyejev, aki korábban a moszkvai űrkutatási intézetet (IKI) igazgatta, jelenleg pedig a Marylandi Egyetem professzora az Egyesült Államokban. A Fobosz-Grunt szerinte ugyanis annyira politikai üggyé vált, hogy a program illetékesei nem szívesen vallják be a késést, csak majd az utolsó pillanatban, amikor már nem lehet tovább hallgatni.

Űrvilág.hu



2009. április 27., hétfő 13:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület