CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Lezárult az idei tárgyalási szimulációs verseny

Tegnap ért véget a harmadik alkalommal megrendezett EU Negotiation Moot Tárgyalási Szimulációs Verseny.

Az április 23-26-án Kaposváron lebonyolított tárgyalásokra a diákokat márciusban két tréningen készítették fel a szervezők, többek között Olajos Péter európai parlamenti képviselő, illetve államigazgatási és gazdasági szakemberek segítségével. A verseny győztesei értékes díjakban részesülnek, és társaikkal együtt részt vehetnek egy brüsszeli tanulmányúton is.

A hétvégén harmadik alkalommal rendezte meg az EU Negotiation Moot Társaság az EU Negotiation Moot Tárgyalási Szimulációs Versenyt. Egyetemistákból és főiskolásokból álló csapatok küzdöttek egymással azért, hogy az általuk képviselt Európai Uniós tagállamok illetve parlamenti frakciók számára minél előnyösebb költségvetési megállapodást harcoljanak ki.

A versenyzőket értékelő zsűri tagja volt többek között Olajos Péter európai parlamenti képviselő, a Schöpflin György EP képviselő mellett szakértőként dolgozó Kendernay-Nagyidai Gertrúd, Kendernay János külügyminisztériumi főosztályvezető-helyettes, Csuday Balázs, a Magyar Köztársaság ENSZ Képviseletének korábbi első titkára, Szalai Zoltán, az EP Budapesti Iroda vezetője, valamint Dr. Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A legjobb teljesítményt nyújtó diákok értékes és hasznos nyereményeket vihettek haza. A Pénzügyminisztérium EU költségvetési osztálya által felajánlott gyakornoki lehetőséget a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, míg Brüsszelben a Schöpflin György európai parlamenti képviselő melletti gyakornoki helyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója - mint a parlamenti nap győztese - kapta. A kitekinto.hu internetes külügyi hírportálnál hárman dolgozhatnak majd egy-egy szakember mellett.

A verseny egy egyedülálló hazai, non-profit kezdeményezés. A szervezők brüsszeli EU alkalmazottak és hazai szakemberek, akik a privát és a közszférában szerzett gyakorlati tapasztalataikat kívánják átadni a hallgatóknak szervezett szerepjáték keretében. A verseny célja, hogy az elméleti irányultságú magyar egyetemi képzésre építve olyan gyakorlati készségeket és tudást fejlesszen a diákokban, amelyek kiemelten fontosak a munkáltatók számára. A versenyben az ország tíz felsőoktatási intézményéből 35 játékos vett részt. A Negotiation Moot Európai Uniós Tárgyalási Szimuláció és Versenyt első alkalommal 2008 nyarán rendezték meg. Idén tavasszal már a harmadik generáció játszott. A versenyzők számára e megmérettetés egy tanulási folyamat, valamint az egymással való hosszú távú együttműködés és kapcsolattartás kezdetét jelenti. A volt résztvevőkből álló "alumni-hálózat" tagjai egymást támogatják a tanulmányaik és karrierjük során. Az EU Negotiation Moot Társaság távolabbi célja a nemzetközi, angol nyelvű változat elindítása külföldi egyetemek bevonásával 2009 őszén.

forrás: EduPress



2009. április 27., hétfő 13:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület