CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

A NASA 2010-es költségvetése

Az Obama-adminisztráció első űrköltségvetését vegyes érzelmekkel fogadták. Az elnök augusztusig független bizottsággal vizsgáltatja át az emberes űrrepülés jövőre vonatkozó terveit, előkészületeit.

A költségvetés tervezetét május 7-én ismertették. A számok természetesen még változhatnak, de a fő irányokat kijelölték. A teljes javasolt összeg 18,69 milliárd dollár, ami – legalábbis névértékben, az inflációval nem számolva – 5%-os (kb. 900 milliós) növekedést tartalmaz az előző évihez képest.

A jövőbeli emberes űrprogramra szánt közel 4 milliárdból 3,5 jutna a Constellation (Ares-1 rakéta és Orion űrhajó) fejlesztésre. Bár ez 200 millióval több, mint amire az előző Bush-kormányzat tervei alapján 2010-re számíthattak, az elkövetkező évek finanszírozása már nem lesz olyan bőkezű. Hosszú távon (2011 és 2013 között) Obama 16,4 milliárdot ölne a Constellation programba. Ez 3,5 milliárddal marad el attól, amit Bush ígért e három éves periódusra.

A költségvetési összeg bár növekedett, de nincs összhangban új amerikai elnök kampányígéreteivel – jelentette ki Bill Nelson floridai demokrata szenátor, a NASA-t felügyelő szenátusi albizottság vezetője. Ő arra számít, hogy a számok még növekedni fognak, ha lezárul a Fehér Ház által kezdeményezett három hónapos független vizsgálat, amelynek során az űrrepülőgépes korszak utáni emberes űrutazási terveket tekintik át. (A Constellation programra most előrejelzett költségvetési számok tehát ideiglenesnek tekintendők.)

A 2010-es költségvetésben még nyolc (esetleg plusz egy), a Nemzetközi Űrállomáshoz induló űrrepülőgépes küldetés fedezete van meg. Valószínűleg ezeket akkor is végre fogják hajtani, ha a 2010 végi határidőt nem sikerül tartani.

A NASA megbízott vezetője, Chris Scolese a költségvetést ismertető sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy az ügynökség támogatja a magánszektor fejlesztéseit is, amelyektől az emberes űrutazás és a teherszállítás feladatainak megoldásában várnak segítséget.

Az Obama-féle költségvetésben – ahogy arra számítani lehetett – megnőtt a földmegfigyelési célú űrprogramok támogatására szolgáló összeg. (Bush idejében ez a terület nehéz időket élt át.) A növekedés főleg hosszabb időtávon ígér fejlődést. Így 2014-re a klímakutatással kapcsolatos programokat is magában foglaló terület 1,6 milliárd dollárt meghaladó pénzt kap, amivel némileg megelőzi a NASA bolygókutató tevékenységét. Ez utóbbi hagyományosan a legtöbbe kerülő tudományos célú űrtevékenységi terület volt a NASA-nál.

A repüléssel kapcsolatos kutatások is folyamatosan növekvő támogatást kapnak: az idei 500 millió után 2014-ben 536 millió dollárral számolhatnak.

Az űrrepülőgépes program és a Nemzetközi Űrállomás fenntartása 2010-ben közel 6,2 milliárdot emészt majd fel, ami 400 milliós növekedést jelent. (Összehasonlításul: a teljes összeg majdnem 40%-kal több, mint az összes tudományos űrtevékenység – földmegfigyelés, bolygókutatás, asztrofizika, napfizika – összesített támogatása.) Az utána következő években viszont itt sok pénzt fognak megtakarítani: az űrrepülők leállását követően 2011-ben 3,7 milliárd is elég lesz majd.

Forrás: Űrvilág.hu



2009. május 08., péntek 14:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület