CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

,,Ha az élet a legfőbb mértékegységünk…”

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat – sok éves hagyományát folytatva – ismét ünnepséget szervezett a Madarak és Fák Napja alkalmából. Az idei évben a rendezvénynek a csornai Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó adott otthont, ahol május 8-án, érdekes és tartalmas programok várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

A rendezvényen ünnepi köszöntőt Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke és Gyopáros Alpár, Csorna város alpolgármestere mondott. Ezt követően az intézmény diákjai dalokat, népi játékokat adtak elő. A Madarak és Fák Napja alkalmából a diákok fákat, bokrokat ültettek az intézmény területén, papírsárkányt készítettek, volt állatsimogató és előadások hangzottak el a mesékben szereplő madarakról, a Fertő-Hanság növény- és állatvilágáró. Aa Speciális Szakiskoladiákjai által nevelt növényekből növényvásár várta az érdeklődőket.
Az eseményen Firtl Mátyás a megyei önkormányzat emléklapjával köszönte meg
Lechner Arankának, az intézmény igazgatójának az intézmény élén, és az ünnepség megszervezése során végzett áldozatos munkáját.


Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnökének köszöntőjét egy Déry Tibor-idézettel kezdte: ,,Sok országban számon tartják a nagyon öreg fákat, védelmezik, megsegítik őket a létért való küzdelmükben. Szükség is van erre az ipari társadalom halált hozó támadása idején. A természet katedrálisai a reimsi székesegyháznál ugyan szimplábbnak látszanak, de – ha az élet a legfőbb mértékegységünk – magasabb rendűek nála. A katedrális állókép, nincs anyagcseréje, nem tud szaporodni, emberi kéz emelte, rombolhatja. A fák nemzetsége azonban halhatatlan: amíg naprendszerünk működik, leveleik sarjadásával, hullásával mérni fogják a mérhető földi időt”.


Az elhangzott gondolatsor kulcsszava: az élet: ,,Ha az élet a legfőbb mértékegységünk…”

A mai nap, a Madarak és a Fák Napja. Egyik kérdése, – talán a legfontosabb – amelyet minekünk szegez: Mi a mi legfontosabb mértékegységünk? Az élet? – vagy valami más? Az értelmes és méltó létnek egyetlen célja lehet: az élet maga. Az élet szolgálata, az élet kiteljesítése. Az élet, amely lelket, szellemet és anyagot egyszerre feltételez, növekedést, fejlődést, a jó szolgálatát jelenti. A Teremtőt a Földön megidéző élet, minden momentumával, és minden lényével együtt a legfontosabb érték. Az az élet, amely a fákban és a madarakban egyaránt lakozik. Minekünk mi a legfőbb mértékegységünk ma? A gazdaságosság? A szabadság? Az igazság? A jólét? A gyorsaság? Az információ? A tudomány? Mindezek fontosak és értékesek, de csakis az élet vonatkozásában, csakis az élet által kiteljesedve, annak szolgálatában.

A Madarak és Fák Napjának ötlete 1902-ből datálódik. Az utóbbi időkben számtalan "zöld" világnap nyert létjogosultságot, amelyek ráadásul összetorlódnak a tavaszi időszakban, akkor, amikor az újjáéledő természet életereje erőteljesen mutatja meg magát. Április 22-én van a Föld napja, május 15-én az állat- és növényszeretet napja, június 5-én pedig a környezetvédelmi világnapot tartjuk, és a sor még folytatható...

Nem érezhetjük-e azt, hogy valami nagy-nagy ellentmondás van abban, hogy a környezetvédelmi, a természetvédelmi hivatalos napok száma szaporodik, közben pedig, a Déry Tibor által megfogalmazott ,,ipari forradalom halált hozó támadása” egyre erőteljesebb és pusztítóbb, mint valaha?

És éppen az ember ténykedésének következtében vált 1902 óta a helyzet egyre súlyosabbá. Megoldást hozhatnak-e a nemzetközi egyezmények és fórumok? Csakis akkor, ha felismerjük, hogy az ÉLET –hez való viszonyulásunk elsősorban erkölcsi természetű. Az embert azért helyezte a Teremtés a világba, hogy ,,gondoskodó kormányzással”, a teremtett világ iránti felelősséggel éljen - ezt II. János Pál Pápa 1990-ben mondta. A teremtett világban pedig, megláthatjuk azon erkölcsi rendet, amely a környezethez fűződő erkölcsi viszonyokat is meg kell, hogy határozza.

,,Az a viselkedésmód, amely napjainkig az ember és természet viszonyát éppen úgy jellemezte, mint az emberek egymás közti kapcsolatát, át kell, hogy adja a helyét a megóvó, óvó, tiszteletteljes megközelítésnek, a teremtmények közötti testvériség érzésének.” – hangzik a pápa üzenete, ami azt is jelenti egyben, hogy erkölcsi válaszúton áll az emberiség. Nem csak tudományos, társadalmi, gazdasági kérdés a sorsunk. Nem elsősorban az, hanem erkölcsi. Az ÉLET kérdése. A nagy kérdés pedig az, hogy az élet-e a mértékegységünk. Az élet-e az értékegységünk? S, ha mértékegységünk egyértelműen az élet, akkor vallott hitünk szerint, – vagy akinek úgy tetszik, a természetben létező törvények és jog szerint is – döntenünk és cselekednünk kell egyénenként és közösségként egyaránt.

,,Sok országban számon tartják a nagyon öreg fákat, védelmezik, megsegítik őket” –írja Déry Tibor – a mai magyar valóságban pedig, nemhogy az öreg fákat, de a rászoruló, elesett embertársainkat, a családjainkat sem védheti meg semmi éppen az állammal szemben. Igen, erkölcsi válaszúton áll a mai magyar társadalom is.

Mi a legfőbb mértékegységünk? Mi a legfőbb értékegységünk? Az élet-e? Vagy pedig az erkölcsi erő és felelősség és a haszonelvűség közötti egyensúlyt visszafordíthatatlanul a haszonelvűség oldalára billentjük? Akinek legfőbb értéke az élet, az akként tekint a madarakra és fákra, mint ahogyan Németh László is. Szerinte a fák, a növények, a madarak nevei ,,nem adatok, hanem élmények nevei, s csak az tudhatja őket igazán, akiknek elég csönd van a lelkében…”

A madarak és a fák egyaránt az ég felé, a fény felé törekszenek. ,,Feltehetően, a madár az a közvetítő, aki föntről lefelé, az Égből a Földre hozza a Teremtő időszerű parancsát” – írja Márai Füveskönyvében. ,,Nem tagadják meg rokonságukat az angyalokkal” – teszi hozzá Hamvas Béla. – Égen menő szép madár, De nem madár, szárnyas angyal, - hangzik Molnár V. József egyik gyűjtésében. Olvastam, hogy a kínai nyelvben a ,,válság” szót, két egymás melletti jellel írják le. Az első azt jelenti, hogy ,,veszély”, a második azt, hogy ,,lehetőség.” Az ÉLEt természete az, hogy a ,,veszély” mellett mindig ott a ,,lehetőség”. Ez a nap legyen annak is a napja, hogy a veszély mellett a lehetőséget is ismerjük fel.

A Madarak és Fák Napján azt kívánom, hogy a jelenkori veszélyhelyzetben, az erkölcsi válságból következő mindennemű válság, – a környezetvédelmi, a gazdasági – leküzdéséhez minél többen legyünk olyanok, akik az ÉLET oldalán való ,,lehetőség” –eket meglátják, felismerik és a jövő érdekében érvényesítik – mondta beszédében Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke a csornai ünnepségen.


BTÉ



2009. május 09., szombat 18:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület