CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Első alkalommal hirdetik meg Az Év Mentora Díjat

Az oktatás-nevelés-képzés minden fő szintjére kiterjedően, tehát az óvodától a középiskolán át az egyetemig, illetve a felnőttképzésig hirdeti meg a Mentor Magazin együttműködő partnereivel közösen Az Év Mentora Díj - 2009 nevet viselő pályázatot a magyar és a magyar lakta területen tevékenykedő, határon túli pedagógusok számára.

A különböző szervezetek, csoportok július 15-ig jelölhetik a legkreatívabb, leginnovatívabb személyeket, akik közül három pedagógus nevét hirdeti ki nyertesként a kuratórium november 21-én.

"A mentor szó jelzi, hogy változó korszakát éli meg a pedagógusszakma, így azokat a pedagógusokat keresik a díj kapcsán, akik éppen a mai körülményeknek megfelelően kreatív, innovatív módon képesek tanítani és ösztönözni a fiatalokat" - mondta el a május 11-én megtartott sajtótájékoztatón Gyarmati-Szabó Éva, a Mentor Magazin főszerkesztője. Hangsúlyozta: a szakmát illető negatív hangok figyelmeztető jelként szolgálnak, a pedagógusok képzésének reformra van szüksége.

A civil kezdeményezés fővédnöki címét Oláh György vállalata el, aki világhírű Nobel-díjas tudósként adja nevét a díjhoz, kiemelt támogatóként jelenik meg továbbá a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), illetve a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). "A pedagógusok munkája során fontos a szervezeti és infrastrukturális feltételek megteremtése" - hangsúlyozta a díj szükségszerűségét bizonyítva dr. Csépe Valéria, az MTA főtitkár-helyettese, dr. Antos László, a MISZ ügyvezetője pedig arról beszélt, hogy a sokoldalúságot követelő munkaerőpiac igényeinek való megfelelés feltétele egy olyan pedagógus, aki valóban felismeri a fejleszthető képességeket a diákokban.

A díjat bejelentő sajtótájékoztatón Gyarmati-Szabó Éva egyben a díjátadó napján megrendezendő Pedagógusfesztiválról is beszélt, elmondta: november 21-én a díjazásból kimaradt pedagógusoknak is lehetőségük lesz arra, hogy bemutassák tevékenységüket. Az idén első ízben kiosztandó Év Mentora Díjra azok jelölhetők, akik aktív korú, vagy a jelölés idejekor még aktívan dolgozó nyugdíjas korú kreatív, sokoldalú, plusz tehetségüket a diákokra fordító pedagógusok. Jelölhetnek szakmai, szülői és diákszervezetek, illetve egyének. A jelölteket egy 15 tagú kuratórium bírálja el.

A díj elnyerése nettó 500 ezer forintos jutalommal jár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig további egymillió forintos díjazási összeget ajánlott fel, míg a Pedagógusok Szakszervezete a Pedagógusfesztivál során nyújt majd segítséget. A kezdeményezés immár a Kreativitás és Innováció Európai Éve programsorozat részét képezi.

forrás: EduPress



2009. május 12., kedd 10:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület