CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Szoboravatás és emlékülés Bánki Donát és Kandó Kálmán emlékére

Az idén 130 éves történelmi múltú Budapesti Műszaki Főiskola maradandó emléket állít a jogelőd intézmények alapításának, karai névadóinak azzal, hogy munkásságuk bemutatásával cselekvésre ösztönözzék a hallgatókat, a jövő alkotó, kreatív műszaki értelmiségét.

A jubileumi programsorozat keretében a főiskola szoboravatást és emlékülést szervezett május 8-án két karának névadója: Bánki Donát születésének 150. és Kandó Kálmán születésének 140. évfordulója alkalmából.

Az ünnepséget Dr. Manherz Károly szakállamtitkár nyitotta meg az aulában. A történelmi események áttekintését követően kiemelte: "a Budapesti Műszaki Főiskola jelenlegi karai, illetve a korábbi alapító főiskolái küldetésükhöz méltó nevet választottak". Elmondta: Bánki Donát és Kandó Kálmán száz évvel ezelőtt magasra tette a mércét, ami a magyar felsőoktatás számára az Európai Felsőoktatási Térség és Európai Kutatási Térség tagjaként ma is mértékadó lehet. "Másrészt pedig Bánki Donát és Kandó Kálmán is büszke lenne arra, hogy munkásságukhoz méltó utódok vették fel nevüket. A főiskola a 2000-ben történt integráció óta eltelt kilenc évben bevezette a bolognai-rendszerű Bachelor és Master képzést, előkészítette a doktori képzést, széles körű kapcsolatokat épített ki a profiljába tartozó hazai és külföldi cégekkel, tudásközpontokat hozott létre és kiemelkedően aktív tagja a hazai és nemzetközi szakmai-tudományos szervezeteknek. A Budapesti Műszaki Főiskola tevékenységét minősíti, hogy a Felsőoktatási Minőségi Díj 2008. évi pályázatán Ezüst Fokozatú Elismerő Oklevélben részesült" - folytatta Dr. Manherz Károly.

A két kiváló mérnök életútjának rövid ismertetését követően Dr. Molnár Károly professzor, korábbi kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: "a Budapesti Műszaki Főiskola sokat tett és tesz a korszerű mérnökképzésért. Jelzik ezt új és megújuló épületeik, korszerű géptermeik, amelynek eredménye a helyüket jól megálló egykori tanítványok sora. Az előre tekintés mellett mindig fontos volt a múlt ápolása, az elődök tisztelete." Az ünnepi pillanatokat követően a Bánki Donát és Kandó Kálmán emlékkiállítást Dr. Gáti József kancellár nyitotta meg a tablósorozat és a tárlók bemutatásával. A megemlékezés a konferenciateremben zajló emléküléssel folytatódott.

forrás: EduPress



2009. május 14., csütörtök 09:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület