CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

A magyar dal napja szeptember 13-án lesz

A magyar dal napját szeptember 13-án rendezik meg Budapesten és az ország több városában; a kezdeményezés tavaly a Sziget fesztiválon indult útjára, ahol a "mínusz egyedik" napon nyolcórás monstre koncertet tartottak mintegy 50 ezer ember előtt, nagy sikerrel.

Szabó Edit, a napokban alakult Magyar Dal Napja nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a helyszínekről még tárgyalnak; szerinte négy hónappal az esemény előtt korai még arról beszélni, hogy összesen hány helyen milyen résztvevőkkel zajlanak majd a programok.

A fővárosban egész napos rendezvényeket terveznek több helyszínen; lesznek koncertek műfajok szerint és szerveznek gyermekprogramokat is. A budapesti események utcabállal zárulnak.

Ami a vidéki koncerteket illeti, a csatlakozó városokban elsősorban a helyi zenekarokra számítanak, de szerepeltetnének országos ismertségű fellépőket is. Már biztos, hogy a színházak közül a Pécsi Nemzeti Színház és a békéscsabai Jókai Színház csatlakozik a rendezvényekhez. Szabó Edit megjegyezte: a magyar dal napja eseményeinek médiaközvetítéseiről már folynak az egyeztetések. A magyar dal napjának ötlete Presser Gábortól származik, akinek kezdeményezésére a tavalyi Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján az elmúlt öt évtized beat-pop-rock dalterméséből hangzott el válogatás, hogy felhívják a figyelmet a magyar zenére.

A koncert sikere megerősítette a szervezőket abban, hogy az eredeti tervek szerint "ezentúl minden év szeptember második vasárnapján az egész országban, sok helyszínen, sokféle gondolat mentén minden kor és korszak magyar dalait ünnepeljük" - olvasható Presser Gábor nyilatkozatában. A Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész az idei magyar dal napja kapcsán azt hangsúlyozza: szeretné, ha minden médium műsorokat szentelne a magyar dal ügyének.

forrás: MTI



2009. május 15., péntek 10:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület