CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Hubble-javítás: túl az utolsó űrsétán

Valószínűleg utoljára látták űrhajósok közvetlen közelről a Hubble-űrteleszkópot. A tervezett javítások és cserék legnagyobb része sikerült.

Május 18-án, hétfőn, magyar idő szerint este fél tíz tájban fejezte be John Grunsfeld és Andrew Feustel az Atlantis űrrepülőgép (STS-125) utolsó külső munkanapjának szerelési feladatait. Ez volt a mostani ötödik űrséta, összesítésben, a Hubble-űrtávcső helyszíni javításának történetében pedig a huszonharmadik.

A mai programban az akkumulátorok korábban megkezdett cseréjének folytatása, a külső hőszigetelő burkolat felújítása és az egyik csillagérzékelő újra cserélése szerepelt. Ez utóbbi műszer a három hasonló közül az egyik példány. Ezek az űrteleszkóp pontos irányba állítását biztosítják, de alkalomadtán asztrometriai (pozíciós csillagászati) tudományos mérésekre is használják őket.

„Búcsúzóul” Grunsfeld hátizsákjával véletlenül megütötte a Hubble egyik kisebb kommunikációs antennáját, amelyről levált egy darab. Ezért kénytelenek voltak felfüggeszteni a visszatérést az Atlantisra. Sorry, Mr. Hubble – mondta Grunsfeld, miközben visszahelyezte az alkatrészt, amelynek a hiánya később gondot okozhatott volna a hőszigetelésben. Jó utat! – köszönt el végül az űrtávcsőtől.

A vasárnapi negyedik űrséta sem folyt gond nélkül. A Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) elektromos rendszerének javításához összesen 111 csavart kellett eltávolítani. A munka elején több próbálkozás után végül kézi erővel, szó szerint le kellett tépni egy burkolólemezt, amelynek a négy sarka közül az egyiket egy makacs csavar tartotta. Eközben persze arra is vigyázni kellett, nehogy egy alkatrész vagy fémdarab elszabaduljon.

A mostani, május 22-én véget érő űrrepülőgépes küldetés 1,1 milliárd dolláros ára a Hubble-űrtávcsőre már eddig költött 10 milliárdot fejeli meg. Az Atlantis robotkarja kedden helyezi vissza önálló pályájára a megfiatalított teleszkópot.

Frey Sándor

Forrás: Űrvilág



2009. május 20., szerda 11:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület