CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Több mint 200 diák a Lázár Ervin Prózamondó Versenyen

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a Lázár Ervin Prózamondó Verseny a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Magyar Tankönyvért Alapítvány.

A megmérettetésre több mint 200 alsó és felső tagozatos diák jelentkezett, a döntő nyertesei a május 26-i gálán mutathatják meg tehetségüket. Az alsó tagozatosok között az egy budapesti iskolát látogató Bezerédi Bendegúz bizonyult a legjobbnak, a felsősök között pedig a nagykanizsai diák, Roósz Péter nyerte a versenyt. Harmadik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Lázár Ervin Prózamondó Versenyt, melynek idei fővédnökei Vathy Zsuzsa író, Pápai Erika színművész, valamint Jókai István, az NTK vezérigazgatója volt. A verseny megrendezésével a szervezők egyik legfőbb célja, hogy minél több általános iskolás korú diákkal megszerettesse az olvasást. A megmérettetésre minden iskolából egy alsó és egy felső tagozatos diák nevezhetett, de így is több mint 200 tanuló vett részt a prózamondó versenyen. A versenyzők szabadon választhattak Lázár Ervin legfeljebb öt percben előadható műveiből, alkotásainak részleteiből, de a hagyományoktól eltérően idén Benedek Elek művei közül is válogathattak a diákok az író születésének 150. évfordulójának alkalmából.

Az elő- és középdöntők után a Nemzeti Tankönyvkiadó székházában megrendezett múlt heti döntőbe már csak a legjobbak jutottak be. A legtehetségesebbnek ítélt 12 alsó és 12 felső tagozatos tanulók olyan zsűritagok előtt mutatkozhattak be, mint Pápai Erika és Kinizsi Ottó színművészek. Mindemellett a verseny különlegessége, hogy a kategóriánkénti első három helyezett automatikusan tovább jutott a Magyar Művelődési Intézet által meghirdetett Benedek Elekre emlékező Többsincs nevet viselő prózamondó verseny döntőjébe.

A nyerteseknek azonban nem volt könnyű dolguk, hiszen a zsűritagok olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint a személyiség és műválasztás közötti harmónia, az előadásmód valamint a beszédkészség. A legjobbak elismerésül értékes ajándék- és könyvutalványokat kaptak. A döntőben részt vevő versenyzők május 26-án egy gálaműsor keretében a nagyközönség előtt is bemutatkoznak, melyet a Katona József Színházban rendez az NTK. A Gálán az előadásokat követően szavazásra buzdítják majd a közönséget, így a legtöbb voksot kapott diákot közönségdíjjal tüntetik ki.

forrás: EduPress



2009. május 20., szerda 11:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület