CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

A tökéletes súlytalanság

Az európai GOCE mesterséges holdnak sikerült elérnie, hogy minden apró zavaró gyorsulást ellensúlyozzon fedélzeti ionhajtóműveivel. Rövidesen megkezdődhet a földi gravitációs tér kutatása.

Az ESA márciusban indult GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) műholdján az űrkutatás eddigi történetében először jött létre huzamosabb ideig igazi súlytalanság alacsony Föld körüli pályán. A földi tömegvonzás hatásától különböző összes gyorsulást – elsősorban a légkör legfelső, ritka rétegeinek közegellenállását – sikerült kompenzálni.

A GOCE számára a legfőbb gondot az okozza, hogy a gravitációs tér minél jobb felbontású feltérképezése érdekében alacsony (a felszín felett legalább kb. 250 km-rel húzódó) pályán kell keringenie. Itt ugyanakkor a légkör fékező hatása még nem elhanyagolható. A pontos mérések érdekében a műholdat a tökéletes „szabadesés” állapotában kell tartani. Ezért egyrészt a műholdtest alakját áramvonalasra tervezték. Másrészt gondoskodtak arról, hogy minden maradék gyorsulást azonnal és folyamatosan ellensúlyozzanak. Erre szolgál az ionhajtóművek rendszere, amely a műhold „hátsó”, vagyis a repülési iránnyal ellentétes részén helyezkedik el. A hagyományos rakétahajtóművekkel ellentétben itt elektromos térben nagy sebességre felgyorsított xenon ionok hagyják el az űreszközt, s így finoman tolóerőt fejtenek ki a műholdra. Az elérhető erőhatás nagysága 1 és 20 millinewton között változhat. (Összehasonlításul: a Földön 1 newton a súlya egy kb. 10 dkg tömegű testnek.) Mindehhez az energiát a műhold külsejére szerelt napelemek gyűjtik.

Jelenleg a GOCE berendezéseinek ellenőrzése, fokozatos beüzemelése folyik. Ennek keretében kapcsolták be a közelmúltban a súlytalan üzemmódot. Ha megkezdődnek a mérések, a működés folyamatos lesz. A rendszer a jelek szerint tökéletesen, az előzetes várakozásokat is túlteljesítve dolgozik, ami azért jó hír, mert földi körülmények közt ezt lehetetlen volt pontosan tesztelni. A GOCE lelke, a gradiométer (gyorsulásmérő) is rendben működik, innen származnak az ionhajtóműveket vezérlő mérési adatok.

Tervezett 24 hónapos működési ideje alatt a GOCE a gravitációs mező globális térbeli változásait térképezi fel, amelyből az egész bolygónkra vonatkozó geoidmodell származtatható. A geoid egy egyenlő gravitációs potenciállal jellemzett felület. Az eredmények gyakorlati alkalmazása során például az óceáni áramlásokat, a vízszint változásait vizsgálják. Ezek a jelenségek összefüggenek a klímaváltozással. A GOCE adatait a Föld belső szerkezetének jobb megértésére, egyéb geofizikai és geodéziai célokra is használják majd.

Űrvilág.hu



2009. jĂşnius 02., kedd 10:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület