CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Az NYME veszi át a zalaegerszegi mechatronikai mérnök képzést

Együttműködési megállapodást kötött május 28-án a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) és annak Faipari Mérnöki Kara Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásért Közalapítvánnyal a mechatronikai mérnök képzés átvételéről és folytatásáról.

Zalaegerszegen 2002 szeptemberében indult el a műszaki felsőoktatás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gépészmérnöki Karának szárnyai alatt. A BME Gépészmérnöki Kara 2002 szeptemberében indította el a főiskolai szintű gépészmérnöki szakot gyártástechnológia-informatika szakiránnyal. 2004-ben a kínálat mechatronika szakiránnyal egészült ki, amely 2006-ban bolognai rendszerű mechatronikai mérnök BSc szakká alakult. 2008 szeptemberében a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Műegyetem és a Pécsi Tudományegyetem együttműködési megállapodást írt alá egy zalaegerszegi Regionális Tudásközpont létrehozásáról, illetve megegyezés született arról is, hogy a BME a tudásközponton belül az innovációval, kutatás-fejlesztéssel, továbbképzéssel foglalkozik, a BSc szintű nappali oktatást pedig az a felsőoktatási intézmény veszi át, amely vállalja a képzés hosszú távú működtetését, és amelyet integrációs partnerként a zalaegerszegi önkormányzat is támogat. Az előzetes megállapodást követően a tárgyalások nyertese a NYME lett. A május 28-án kötött együttműködési megállapodás szerint a NYME 2010 szeptemberében indítja el Zalaegerszegen a mechatronika BSc nappali képzést, amelyet a zalaegerszegi önkormányzat legalább olyan mértékben támogat, mint korábban a BME képzését - tájékoztatta az intézmény az Edupresst. A minőségi oktatásért, a hallgatóknak nyújtott szakszerű ismeretekért a Faipari Mérnöki Kar vállal garanciát, amely egyébként a teljes oktatási folyamatot irányítja. Zalaegerszegi Oktatási és Kutatási Központjában a kar helyi minősített oktatókat és kutatókat is alkalmaz.

Emellett az önkormányzat egy egységes zalaegerszegi kampusz kialakítását is tervezi a volt Petőfi honvédlaktanya helyén. Ezért a Zalaegerszegi Oktatási és Kutatási Központ a kampusz területén, a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézetének telephelyén működik, ahol az oktatáshoz szükséges multimédiás előadótermek, oktatástechnikai eszközök, a hallgatói ügyvitel lebonyolításához szükséges helyiségek is rendelkezésre állnak. Az önkormányzat elkötelezettséget vállal az egyetem regionális szerepének erősítésére, és a zalai térségben a beiskolázási folyamat támogatására. A városban, megyében és a régióban működő vállalatok jelentős szakképzési hozzájárulással támogatják a zalaegerszegi műszaki képzést.

forrás: EduPress



2009. jĂşnius 02., kedd 10:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület