CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Műholdas adatok a repülőgép-eltűnés vizsgálatára

Amerikai katonai mesterséges holdak adatait is átvizsgálják, hogy valamit megtudjanak az Air France hétfőn szerencsétlenül járt Rio de Janeiro-Párizs járatának sorsáról.

A tragikus balesetben az Airbus A330 típusú repülőgép fedélzetén levő 228 ember – köztük négy magyar – tűnt el. Sorsukról jelenleg semmi biztosat nem tudnak. A legújabb keddi hírek szerint brazil katonai repülőgépek az Atlanti-óceánban, a partoktól 650 km-re roncsdarabokat véltek felfedezni a vízen. A kutatást a viharos időjárás nehezítette.

Az Air France 447. számú járata június elsején, hétfőn indult Rio de Janeiróból Párizs felé (magyar idő szerint 0:03-kor). Utolsó automatikus rádióüzenetei elektromos problémákat és nyomáscsökkenést jeleztek, magyar idő szerint hétfőn 4:15-kor. Ekkor tehát már négy órája volt úton a gép, heves zivatarzónába kerülve az óceán fölött. A repülőgép a felszállás után 3 és fél órával már kikerült a dél-amerikai radarok hatóköréből, így – az ilyen útvonalakon szokásos módon – csak rádiós úton kaphattak róla helyzetjelentést a légiirányítók.

Már hétfőn közölték, hogy a francia kormány amerikai műholdas segítséget is kért a gép sorsának kiderítéséhez. De melyek azok a műholdak, amelyek esetleg információval szolgálhatnak? Elsősorban az amerikai légierő DSP (Defense Support Program) holdjairól van szó, amelyeknek elsődleges feladata a szárazföldi és tengeri rakétaindítások figyelése és ellenséges támadás esetén a haderő azonnali riasztása. Az Atlanti-óceán térségét két vagy három DSP műhold tartja szemmel geostacionáris (az Egyenlítő felett 36 ezer km-es magasságban húzódó) pályáról. Ezek infravörös tartományban érzékeny távcsöveket és detektorokat használnak, ami lehetővé teszi az intenzív hősugárzás észlelését. Amennyiben az Airbus kigyulladt volna, annak a június 1-jén gyűjtött adatokban nyoma lehet.

Űrvilág.hu



2009. jĂşnius 03., szerda 12:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület