CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

89 - 09, a rendszerváltás pillanatai - 50 szemtanú, 50 történet, 50 fotó – Lobenwein Tamás felvételeivel


Vasárnap, június 14-én nyitják meg a Terror Háza Múzeumban az "ÁTVÁGVA - Vasfüggöny, Páneurópai Piknik, rendszerváltás" című kiállítást. A megnyitón – többek között – dr. Szájer József is elmondja az 1989/90-es időszakkal, a tárlattal és a kiadvánnyal kapcsolatos gondolatait. A kiállításon Lobenwein Tamás (1943-2005) fotóriporter, a rendszerváltás soproni eseményeit bemutató egyedülálló fényképsorozatai is bemutatásra kerülnek. A megnyitó keretében jelenik meg a "89 - 09, a rendszerváltás pillanatai" című album, amelyet Lobenwein Norbert szerkesztett.

Lobenwein Norbert 50 hazai személyiséget kért fel, mondják el, hogy mi jut eszükbe a rendszerváltásról, miként élték át hazánk e rendkívül fontos korszakát, melyik volt számukra a rendszerváltás meghatározó pillanata? A személyes emlékeket, élményeket, történeteket és elemzéseket felsorakoztató albumban publikálók névsora rendkívül színes és illusztris: találunk közöttük számos országosan ismert művészt, politikust, újságírót és olyanokat is, akik “civilek”, ám rendkívül fontos szereplői voltak a 20 évvel ezelőtti eseményeknek.

Az írások mellett most először láthatóak összegyűjtve “a rendszerváltás fotósaként” ismert Lobenwein Tamás (1943-2005) felbecsülhetetlen értéket képviselő, a rendszerváltó Sopront bemutató kollekciójának legfontosabb képei.

Az albumot átlapozva a mai húszévesek, a rendszerváltással egyidősek is képet kaphatnak a rendszerváltás éveiről, de biztosra vehető, hogy több generáció számára hosszú időn keresztül igazán izgalmas és hasznos olvasmányt jelent majd ez az összeállítás.

Az albumban publikálók: Babarczy Eszter, Bella Árpád, Bernáth/y Sándor, Bódvai Ildikó, Bojtár B. Endre, Borókai Gábor, Bródy János, Erdős Gábor, Farkas Anikó, Fiala János, Firtl Mátyás, Fodor Tamás, Geszti Péter, Gundel Takács Gábor, Hans Kaiser, Kardos-Horváth János, Kárpáti György, Kerényi György, Kotroczó Róbert, Kovács Ákos, Legát Tibor, Ligeti Nagy Tamás, Lobenwein Norbert, Lovasi András, Magas László, Mentes Endre, Muck Tibor, Müller Péter Sziámi, Nagy László, Novák Péter, Orbán Viktor, Pachmann Péter, Pálinkás Szűcs Róbert, Para-Kovács Imre, Parragh László, Presser Gábor, Prieger Zsolt, Ráday Mihály, Radnai Péter, Réthly Attila, Seres Tamás, Somody Imre, Soproni Horváth Lajos, Szájer József, Szakonyi Péter, Szilágyi Anna, Török Ferenc, Tóth Imre, Uj Péter, Vajdai Vilmos, Vigné Kovács Margit

20090612lobenwein01.jpg

Az album előszavát Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója jegyzi.

Az album fotósorozatai: A vasfüggöny, Gorenje-invázió, A vasfüggöny bontása, Páneurópai Piknik, Keleti autópiac, Megnyílnak a határok, Irány az NSZK!, Az első szabad választások.



2009. jĂşnius 13., szombat 14:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület