CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Szoborkertek - Nemzetközi szoborfesztivál


Határ-esetek címmel, Ézsiás és barátai alcímmel, többhelyszínes, nemzetközi szoborfesztivál várja Sopronban a művészetkedvelő közönséget. Az európai és a magyar kortárs szobrászművészet színe-javát bemutató, többhelyszínes tárlat szeptember végéig látható.

A képzőművészeti alkotásokat bemutató, amúgy a maga nemében egyedülálló ,,esemény” az Anna Átrium, a Szent György u. 20. szám alatt, a Karlovits-ház az Új. u. 30. szám alatt, továbbá a Templom u. 9. szám alatti Haydn-ház és a Templom utca 14. szám alatti Tudósok Háza helyszíneken a kortárs hazai és európai szobrászat alkotásait gyűjti egybe.

20090612szoborpark19m.jpg

Így a kiállítók között Arnal, Luis /F/, Alasztics Péter /H/, Bodea, Veronica /R/, Boros Tamás /H/, Baetsen, Jan /NL/, Cecere, Saverio /I/, Csóti Gábor/H/, Drugda, Marian /Sk/, Ézsiás István /H/, Galgóczy György /H/, Gellér B. István /H/, Haraszty István /H/, Herrera, Octavio /F, YV/, Kazinczy János /F/, Khell Zoltán /H/, Kilar, Stephane /F/, Kiss László László /H/, Kovács Tamás László /H/, Lakatos Pál /H/, Lipcsey György /Sk/, Matzon Ákos /H/, Márkus Péter /H/, Mengyán András /H/, Nem's, Judith /F/, Papp Tibor /H/, Spiss, Otmar /A/, Szilárd, Claire /CH/, Tirnovan Ari Vid /H/, Várnagy lldikó /H/, Verbruggen, Hubert /B/ szobrai láthatók.

A mai kortárs szobrászat színe-java jelenik meg a soproni Belvárosban Ézsiás István szobrászművész rendezésében, ez utóbbi tény, mintegy, a szoborfesztivál védjegyeként is felfogható, amennyiben a felsorolt művészeknek külön védjegyre lenne szükségük.

20090612szoborpark12m.jpg

Körbejárva a helyszíneket, a látogató az alkotások és a helyszínek egymáshoz viszonyulása által egy olyan erőteret érzékel, amely hat arra a kultúrvárosi közegre, amely Sopronnak sajátossága, és amely megannyi alkotót megihletett az évszázadok során, és fordítva: a belvárosi történelmi atmoszféra mintegy körülöleli a szobrokat, megteremtve azt a közeget, amelyben üzenetük, sajátságos egyéniségük kiteljesedhet. S, hogy a megnyitó alkalmával mindezt különleges tárlatvezetésével Ezsiás István hogyan erősítette a látogatókban, az egy külön tanulmány lehetne…

A szoborkertek arra hivatottak, hogy a város történelmi hírnevét növeljék, és felidézzék azokat is, akik a kultúra egy-egy szeletére vigyáztak, így a közelmúltban elhunyt Schéner Mihályt, aki a szoborkertek egyik első megálmodója volt, és végig őrzőként vigyázott a strázsán – hangzott el a megnyitón, amelyen dr. Csák Máté építész megköszönte Sopron városának azt a támogatást, amelyet a szoborfesztivál megrendezéséhez nyújtott. Fontos ez, mert a művészet a nehéz, gondterhes időket segít átvészelni.

Sopron, a szoborkertekkel egy olyan magyar kezdeményezés színterévé vált, amely egyúttal európai kezdeményezés is; egyedi és eredeti, (stílus-, technika- és fogalmazásbeli sokszínűségében is) művészeti értékében egyedülálló és ezért az üzenete is az.

20090612szoborpark13m.jpg

A szoborfesztivál megmutatja, hogy hol tart a magyar szobrászművészet és azt, hogy Európa szobrászművészete hol tart. Az élmény egyedülálló, a következtetés pedig, a magyar kortárs szobrászművészetet, vagy képzőművészetet kicsit is figyelemmel kísérők számára nem lesz meglepő, ugyanis ,,a művészet olyan mint a vándormadár, vagy a szél: nem állhatja útját sem határ, sem vasfüggöny” .

A művészet elsősorban szellemiség, ezért határoktól nem korlátolható közegben terjed.

A háromdimenziós szobor-tárgyakhoz így társítható egyenként, és kollektív módon is az a szellemi tartalom és üzenet, amely által ezért is ,,határ-esetekké” válnak az alkotások, amelyek szeptemberig tekinthetők meg a 4 belvárosi helyszínen.

20090612szoborpark29m.jpg
B. Tóth Éva



2009. június 15., hétfő 23:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület